Comuniştii au înfiinţat un sindicat şi o organizaţie PCR în Ministerul de Externe. Diplomaţii de carieră  au fost, încet, încet,marginalizaţi.

Pe 8 noiembrie 1947, după sărbătorirea cu o zi înainte a victoriei Marii Revoluţii Socialiste din noiembrie, comuniştii i-au pus pe liber pe diplomaţii din Ministerul de Externe.

În Arhiva de istorie orală a radioului public se găseşte mărturia, înregistrată în 2002, a unuia dintre diplomaţii pe care comuniştii i-au scos din Ministerul de Externe,  Romul Cordescu, care povestea:  

“După 23 august 1944 la Ministerul de Externe toţi erau fericiţi că s-a întâmplat ce s-a întâmplat. Camil Demetrescu, director adjunct al Cabinetului Ministrului şi Cifrului, şeful meu, a deschis uşa, şi-mi zice: ,,Pleci la Moscova!” Mie când mi-a  spus ,,Pleci la Moscova!” mi-a căzut toată clădirea în cap. Că mi-a fost frică! Asta a fost prima reacţie. ,,Cum adică, plec la Moscova!?” ,,Păi, pleci ca secretar de legaţie.” Secretariatul era compus din Gusi, consilier de legaţie, un coleg de al meu, Georgescu,  şi eu.  La întoarcere la Bucureşti am fost primiţi cu mare alai, la aeroport.  Activitatea mea la Moscova nu a contat la dosar. Am continuat să lucrez la Ministerul de Externe până în 8 noiembrie 1947.

Atmosfera era alta, lucrurile începeau să se schimbe. S-a înfiinţat un sindicat pe care îl conducea mecanicul… nu mai ştiu cum îl chema… Acum aveam la minister un ofiţer sovietic, un locotenent major, Goldmayer îl chema. Care ştia perfect româneşte.

Era simpatic, dealtfel! Şi care venea să stea de vorbă cu noi, el de fapt venea să vadă care este atmosfera, dar noi nu ştiam de lucrul ăsta atunci. Şi-mi aduc aminte că la un moment dat stă de vorbă cu noi, şi face următoarea afirmaţie: ,,Basarabia, pământ sovietic”! Şi eu nu am de lucru şi răspund: ,,Pardon, domnule locotenent, Basarabia nu este pământ sovietic astăzi! Basarabia este pământ al Sovietelor”! ,,A, da? Ai dreptate.”….

Asta s-a notat. Pe 7 noiembrie 1947, ne-am dus toţi la defilare  Îmi aduc aminte că ataşaţii de legaţie eram prezenţi acolo.  După ce a defilat armata, ,,partidul şi poporul” noi, cei de la Ministerul de Externe, am fost dirijaţi spre Kiseleff şi ni s-a spus că atunci când ajungem în faţa Legaţiei sovietice să salutăm cu pumnul strâns. Şi mi-am spus: ,,Ce fac?” Şi am hotărât să salut cu pumnul strâns! Aveam haină de piele, de la Mociorniţa şi mi-am băgat mâinile în buzunar şi am zis că atunci când ajung în faţa Legaţiei sovietice voi saluta cu pumnul strâns. Şi când am ajuns în faţa Legaţiei şi am vrut să scot mâna din buzunar, n-am putut! N-am putut! A doua zi, pe 8 noiembrie, împreună cu colegii mei, am fost dat  afară din Ministerul de Externe.”