Evenimentul Zilei > Actualitate > Compania Johnson & Johnson, vinovată că a provocat zeci de cazuri de cancer ovarian
Compania Johnson & Johnson, vinovată că a provocat zeci de cazuri de cancer ovarian

Compania Johnson & Johnson, vinovată că a provocat zeci de cazuri de cancer ovarian

Una dintre cele mai cunoscute companii americane de cosmetice pentru copii se află în mijlocul unui scandal care a costat-o până acum 4,69 miliarde de dolari

Faimosul brand Johnson & Johnson, care se găsește și în România, a trebuit să plătească suma colosală, drept despăgubiri, unui grup de 22 de femei care acuză că pudra de talc produsă de compania americană conține azbest și le-a îmbolnăvit de cancer ovarian titrează Reuters.

Una dintre victimele pudrei de talc, Lois Slemp, o americancă în vârstă de 62 de ani, a susţinut că a folosit aproape 20 de ani produsul în cauză, în zona intimă, iar în 2012 a fost diagnosticată cu cancer ovarian. Aceasta a adus în fața judecătorilor probe și opinii medicale care relevă faptul că pudra de talc are legătură cu declanșarea cancerului. În prezent, femeia urmează un tratament cu citostatice, întrucât maladia s-a exstins și pe alte organe.

Judecătorii au decis ca aceasta să fie despăgubită cu 110 milioane de dolari de către compania de cosmetice. Pe de altă parte, repre zentanții companiei neagă că produsele Johnson & Johnson ar conţine azbest și spun că au de gând să atace în instanță sentința. Potrivit Press Association, oamenii de știință de la Fundaţia britanică Target Ovarian Cancer confirmă faptul că azbestul ar putea avea o legătură cu declanșarea cancerului ovarian, însă riscul este minim.

Totuși, aceștia le recomandă femeilor să evite utilizarea pudrei de talc în zona organelor genitale. „Diferite studii au demonstrat o asociere între utilizarea pudrei de talc între picioare şi cancerul ovarian. Prin urmare, am dori să facem o recomandare generală contra utilizării pudrei de talc în această zonă a corpului. Însă, este important de notat că riscul implicat este foarte redus.

În cazul unei persoane care nu are un istoric familial de cancer ovarian riscul de a dezvolta această afecţiune este de 2%, echivalentul a patru din două sute de femei”, a explicat pentru Press Association Rebecca Rennison, director de relaţii publice în cadrul organizaţiei Target Ovarian Cancer.