Evenimentul Zilei > Justitie > Comisia SRI a intrat pe filiera „Noi suntem Statul!”
Comisia SRI a intrat pe filiera „Noi suntem Statul!”

Comisia SRI a intrat pe filiera „Noi suntem Statul!”

Jurnalistul Dan Andronic va fi invitat la comisie pentru a da mai multe detalii despre implicarea lui Kovesi, Coldea şi Maior în alegerile prezidenţiale din 2009

Președintele Comisiei parlamentare de control a Serviciului Român de Informații, Adrian Țuțuianu, a anunțat, ieri, că îl va invita la audieri pe jurnalistul Dan Andronic, pentru a da detalii în legătură cu dezvăluirile din serialul „Noi suntem Statul!”, publicat în Evenimentul zilei.

Şeful Comisiei SRI a declarat că articolul „Cum miam petrecut o noapte cu Laura Codruța Kovesi și Florian Coldea. Turul doi al alegerilor prezidențiale din 2009, o poveste nespusă/ Operațiunea „Noi suntem Statul!” (X)” nu conține suficiente date pentru a putea deschide o anchetă, dar cele dezvăluite ar putea fi lucruri grave. În consecință, a explicat Țuțuianu, a decis ca Dan Andronic să fie invitat pentru audiere săptămâna viitoare. „Suntem atenți la tot ceea ce se publică în presă legat de activitatea SRI și cadrelor acestui serviciu. Nu ne-am propus niciun moment să interferăm activitatea comisiei cu activitatea altor instituții ale statului, pentru că s-ar putea la un moment să se înțeleagă asta. O implicare a SRI, a DNA, a altor instituții din sistemului de securitate națională sau de justiție în procesul electoral ar fi foarte grav”, a spus Adrian Țuțuianu.

O noapte de pomină

În articolul menționat este relatată o întâlnire petrecută în casa fostului vicepremier Gabriel Oprea, în 2009, în noaptea ce a urmat zilei alegerilor prezidențiale, câștigate de Traian Băsescu împotriva lui Mircea Geoană. În casa lui Oprea se aflau, procurorul general de atunci Laura Codruța Kovesi, fostul director al SRI, George Maior, și fostul prim-adjunct al acestuia, Florian Coldea.

Kovesi nu comentează

Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a refuzat, ieri, să vorbească despre dezvăluirile făcute cu o zi înainte de jurnalistul Dan Andronic. „Nu fac nicio declaraţie. Sunt în timpul meu liber, în spațiul meu privat”, a spus şefa DNA în timp ce se afla în jurul sediului Curții de Apel Ploiești.

Acuzat de mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului

Dan Andronic a fost chemat, ieri la DNA, la o zi după ce Evenimentul zilei a publicat episodul X din serialul „Noi suntem statul”. La intrarea în sediul DNA, jurnalistul a declarat că nu știe pentru ce a fost chemat. „Este săptămâna patimilor. Trebuie să te aştepţi la orice”, a spus Andronic. DNA a transmis un comunicat în care arată că procurorii „au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspectul Andronic Dan – Cătălin, om de afaceri și consultant politic sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului”. Procurorii susţin că „la data de 22 septembrie 2016, în cadrul actelor de urmărire penală efectuate pentru lămurirea cauzei referitoare privind plata unor servicii pres tate în campania electorală din anul 2009 din bani despre care există suspiciunea că au provenit din săvârșirea unor infracțiuni, suspectul Andronic Dan – Cătălin, în depoziția luată sub jurământ, a făcut declarații necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esențiale ale cauzei asupra cărora a fost întrebat”.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: