Evenimentul Zilei > International > Comisia, la mâna lobby-ştilor
Comisia, la mâna lobby-ştilor

Comisia, la mâna lobby-ştilor

O asociaţie de grupări ecologiste, sindicate şi organizaţii academice a acuzat Comisia Europeană (CE) că se bazează prea mult pe grupurile de lobby pentru sectorul industrial şi comercial atunci când elaborează legislaţia comunitară, informează EUObserver.

Asociaţia Alter-EU, formată din 160 de organizaţii, a precizat că executivul european, singura instituţie a UE care poate iniţia legi, dispune de prea mulţi reprezentanţi ai grupurilor de lobby în rândul comisiilor sale de experţi, organisme care consiliază şi face recomandări Comisiei.

Conform Alter-EU, unele dintre cele mai controversate comisii de experţi ale CE, precum cele din domeniul biotehnologiei, cărbunelui şi emisiilor de noxe, sunt controlate de grupurile de lobby pentru sectorul industrial.

Reprezentanţii industriei ocupă mai mult de jumătate din poziţiile de consilier într-un sfert din grupurile de experţi examinate, în timp ce 32% din aceste comisii au membri care reprezintă „o arie largă de interese“. Restul de 44 de comisii sunt considerate drept „neechilibrate“.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: