"Vom continua cu raportul MCV, aşa cum am făcut-o în ultimii ani. Următorul raport va fi publicat la începutul anului viitor. Încă nu a fost stabilită data. Vom prezenta aceste rapoarte o dată pe an", a declarat Andreeva.

Xavier Lapeyere de Cabanes, ambasadorul Franţei la Sofia a declarat săptămâna trecută că Uniunea Europeană ar putea intensifica monitorizarea a României şi Bulgariei, deoarece raportul MCV nu a adus efectele aşteptate, scrie Hotnews.

De raportul MCV depinde integrarea României în spaţiul Schengen. Ţara noastră a fost blocată la aderarea la spaţiul de liberă circulaţie, din pricina raporturilor MCV nesatisfăcătoare, ţări precum Olanda şi Germania exprimându-şi ferm poziţia de a-i primi pe români şi bulgari în Schengen doar după ce vor vedea mai multe raporturi MCV pozitive la rând.

În perioada 22-26 septembrie, experţii Comisiei Europene au evaluat progresele realizate de România în domeniile justiţiei şi luptei împotriva corupţiei în cadrul MCV. În cadrul misiunii, ei au avut întrevederi cu ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc.

"În cadrul reuniunii au fost remarcate angajamentul Guvernului în modernizarea sistemului judiciar şi prioritizarea proiectelor care au un impact semnificativ asupra agendei MCV, eforturile sistemului judiciar în implementarea noilor coduri, importanţa asigurării unui proces legislativ care să se bucure de dezbateri publice adecvate, necesitatea respectării principiului egalităţii în faţa legii, inclusiv în etapa de punere în aplicare a hotărârilor judecătoreşti, asigurarea unui just echilibru între libertatea presei şi independenţa justiţiei, rolul esenţial pe care Strategia Naţională Anticorupţie îl joacă în ultimul timp în prevenirea şi combaterea acestui fenomen. A fost remarcat aportul pe care măsurile de modernizare a sistemului judiciar îl au asupra încrederii cetăţenilor în actul de justiţie", a precizat atunci Ministerul Justiţiei.

Te-ar putea interesa și: