Comisia Europeană, cu ochii pe deficitul bugetar

Comisia Europeană, cu ochii pe deficitul bugetar

Comisia Europeană lansează, astăzi, o recomandare la adresa României privind acţiunile pe care trebuie să le facă pentru a evita un deficit bugetar excesiv de peste 3% din PIB, potrivit unor surse europene citate de Mediafax.

Potrivit Ameliei Tores, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru Economie şi Afaceri Monetare, Joaquin Almunia, agenda discuţiilor Comisiei Europene de astăzi cuprinde şi situaţia finanţelor publice din România. La sfârşitul lunii ianuarie, Joaquin Almunia a declarat că majorarea deficitului bugetar în România reprezintă un motiv serios de îngrijorare, iar guvernul trebuie să fixeze ţinte bugetare mai sănătoase, pentru a evita încălcarea reglementărilor europene. Contactată de „Evenimentul zilei“, Daniela Dărăban, consiliera de imagine a ministrului finanţelor, Varujan Vosganian, a declarat că „România nu a primit încă un document oficial din partea Comisiei Europene“.

Oficialităţile de la Bruxelles au trei opţiuni pentru statele membre în privinţa deficitului bugetar: deschiderea procedurii de deficit excesiv, avertizarea timpurie şi recomandări privind politica bugetară. Cel mai probabil, Comisia va face României unele recomandări pentru a controla deficitul. Despre avertisment nu poate fi vorba în acest moment, deoarece în primele patru luni ale anului bugetul a înregistrat un excedent de 1,07 miliarde de lei, reprezentând 0,2% din PIB. La începutul lunii martie, deficitul bugetar programat pentru 2008 a fost redus de la 2,75% din PIB la 2,3%.

Ne puteți urmări și pe Google News