Comisia Europeană recomandă statelor membre ca șoferii de camioane care efectuează curse internaționale să fie exceptați de la măsurile de carantină sau autoizolare – inclusiv dacă vin din așa numitele zone roșii – dacă nu prezintă simptome vizibile. Comisarul European pentru Transporturi, Adina Vălean, a declarat, la Radio România Actualități ( RRA) că se impun o serie de excepții.

Între acestea:  recomandarea Comisiei;  schimbarea legislației pentru șoferii de camioane; culoar special pentru transportatorii de mărfuri. Măsura propusă luni va fi discutată miercuri cu toți miniștrii transporturilor din UE. ,,Noi am văzut că deciziile luate în frontiere de oprire a traficului crează niște sufocări de circulație, cozi de kilometri, timp de așteptare de peste 20 de ore.

Camioanele trebuie să meargă, noi trebuie să asigurăm un trafic fluid de accea trebuie să ne asigurăm de cooperarea statelor membre. Să vă dau câteva exemple de sugestii din respectivul document : prima ar fi ca la frontieră să nu mai existe un dublu control, tara din care ieși și țara în care intri. Apoi, trebuie să existe o bandă specială pentru transportul de mărfuri.

De asemenea, se poate discuta despre derogări de la regulile privind perioadele de odihnă și condus pentru transportatorii profesioniști ( se permit cel mult 9 ore de condus/zi) și obligația ca, la fiecare două săptămâni șoferul să nu se odihnească în cabina camionului”, a anunțat la RRA, Adina Vălean, Comisar European pentru Transporturi.

Sursa: Romania-actualitati.ro