Decizie radicală a Comisiei Europene. Aceste produse nu vor mai fi comercializate!

Decizie radicală a Comisiei Europene. Aceste produse nu vor mai fi comercializate!

Comisia Europeană (CE) a luat o decizie care va afecta toți consumatorii. Conform unui regulament adoptat recent de CE, statele membre ale UE vor fi obligate să limiteze cantitatea de acizi grași trans nesaturați din alimente.

Acest tip de acizi sunt cele mai nocive grăsimi din alimente, considerate responsabile pentru declanșarea unor afecțiuni precum boli cardiovasculare, accident vascular cerebral, diabet, cancer și Alzheimer. Produsele alimentare care nu respectă noile norme nu vor mai putea fi comercializate după data de 1 aprilie 2021.

Acizii grași trans nesaturați (AGTN) sunt cele mai periculoase grăsimi din alimente, fiind obținute strict pe cale industrială.

Acizii trans din alimente sunt considerați responsabili pentru apariția unor boli ce provoacă anual zeci de mii de decese în Europa - boli cardiovasculare, accident vascular cerebral, diabet zaharat, obezitate, cancer și Alzheimer .

Ne puteți urmări și pe Google News

Măsura luată de Comisia Europeană vizează alimentele bogate în grăsimi procesate, precum margarina, mezelurile, produsele de tip fast food, produsele de patiserie, prăjiturile, biscuiții, popcornul pentru microunde, chipsurile, mâncarea semi-preparată, supele la plic, maioneza, cremele tartinabile, diverse tipuri de sosuri sau cerealele preambalate.

Pe piața europeană există în acest moment produse care conțin chiar și în proporție de 40-50% acizi grași trans nesaturați . Acestea sunt prezente în special pe piața sud și sud-est europeană, scrie Hotnews.

Acizii trans sunt folosiți pe scară largă de producătorii de alimente procesate din întreaga lume, deoarece fac ca produsele să arate mai atrăgător , char și după mult timp, și le prelungesc substanțial termenul de valabilitate .

Regulamentul CE devine obligatoriu în toate statele membre la finalul acestei luni. Produsele alimentare care nu sunt conforme mai pot fi comercializate până cel târziu la data de 1 aprilie 2021. După această dată, introducerea lor pe piață va fi interzisă.

Concret, regulamentul CE prevede că toate statele membre ale Uniunii Europene sunt obligate să limiteze cantitatea de acizi trans la maximum 2 grame la 100 de grame de grăsime din conţinutul produselor alimentare.

Organizația Mondială a Sănătății și Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară au recomandat reducerea cantității de acizi trans din alimente, arătând că cei mai importanți factori ce subminează starea de sănătate în Europa sunt legați de dietă .