Evenimentul Zilei > Politica > Comisia de apărare din Senat nu a putut decide dacă îl audiază pe Duşa, din cauza lipsei de cvorum
Comisia de apărare din Senat nu a putut decide dacă îl audiază pe Duşa, din cauza lipsei de cvorum

Comisia de apărare din Senat nu a putut decide dacă îl audiază pe Duşa, din cauza lipsei de cvorum

Comisia de apărare din Senat, convocată marţi după-amiază, nu a putut decide asupra propunerii preşedintelui comisiei, Corneliu Dobriţoiu, de audiere a ministrului Apărării, Mircea Duşa, în cazul jurnalistului Robert Turcescu, deoarece nu a fost întrunit cvorumul pentru a lua o decizie.

La şedinţa comisiei au fost prezenţi doar parlamentarii PNL şi PDL, fiind absenţi toţi parlamentarii PSD, UNPR şi PC, dar şi senatorul PDL Vasile Blaga.

Comisia de apărare se va întruni într-o nouă şedinţă miercuri dimineaţă, conform programului săptămânal.

Corneliu Dobriţoiu a declarat că va relua propunerea de audiere a ministrului Apărării, la următoarea şedinţă a comisiei.

Preşedintele Comisiei de apărare din Senat, Corneliu Dobriţoiu (PNL), a declarat, marţi, că va cere audierea ministrului Apărării, Mircea Duşa, pentru a lămuri cazul jurnalistului Robert Turcescu, decizia asupra acestei propuneri aparţinând însă comisiei.

”Dacă Turcescu a fost acoperit, categoric că nu vom primi nicio informaţie. Dacă Turcescu nici nu a existat în evidenţele Direcţiei Generale de Informaţii Militare sau Direcţiei Generale de Informaţii a Armatei, categoric asta se poate spune: «Nu a existat Turcescu în evidenţele noastre, punct»”, a declarat Dobriţoiu, citat de mediafax.ro.

Fostul ministru al Apărării a menţionat că va propune audierea atât a lui Mircea Duşa, cât şi a ”responsabililor din minister care s-au ocupat cu plăţi, cu ştate de plată, şefului DGIA”, pentru a obţine lămuriri asupra cazului Turcescu.

”Aceasta va fi o propunere pe care o voi supune votului şi, în măsura în care colegii mei din comisie vor agrea audierea, categoric că se va întâmpla”, a spus Dobriţoiu, menţionând că propunerea va fi făcută marţi sau miercuri.

MApN a precizat luni că nu face niciun fel de comentariu legat de cazul jurnalistului Robert Turcescu – care a dezvăluit că a fost ofiţer acoperit -, ministerul precizând că aplică legile ţării şi că, dacă se vor constata nereguli, alte instituţii ale statului sunt abilitate să se pronunţe.

”În legătură cu informaţiile referitoare la Robert Turcescu, apărute în spaţiul public în ultimele zile, facem următoarele precizări: Ministerul Apărării Naţionale nu face niciun fel de comentariu pe marginea acestui subiect. MApN aplică legile ţării şi consideră că dezbaterile care pot aduce atingere imaginii Armatei României nu sunt benefice. Dacă se vor constata nereguli, alte instituţii ale statului sunt abilitate să se pronunţe”, se arată într-un comunicat al MApN.

Duminică, jurnalistul Robert Turcescu a dezvăluit pe blogul său că a fost locotenent colonel sub acoperire. Postarea intitulată ”Mărturise şi spovedanie” a fost însoţită de copii ale unui livret militar cu fotografia sa şi două ştate de plată. Pe livretul militar apare ştampila MApN – UM 02515.

"Da, am fost lt -colonel sub acoperire. Public mai jos câteva dintre ştatele de plată, cu sumele de bani pe care le-am primit", a scris Turcescu pe blogul personal. "Am ales să nu-l trădez pe bunul Dumnezeu şi să fac această mărturisire publică. Refuz să fiu Iuda în faţa lui Christos, chiar dacă astăzi, celor ce vor citi şi vor vedea acest text poate că nu le va fi foarte clar ce se întâmplă. Rugaţi-vă pentru mine şi cu mine să fim iertaţi şi izbăviţi. Sunt pregătit să îndur oprobiul public, îl merit, dar sper să avem parte de legi şi de judecători drepţi. Cu Dumnezeu înainte şi va fi bine! Vă cer iertare tuturor", a mai scris acesta.