Codul Rutier 2023. Regulile pe care trebuie să le respecte toți șoferii. Amenzile ajung până la 2.900 de lei

Codul Rutier 2023. Regulile pe care trebuie să le respecte toți șoferii. Amenzile ajung până la 2.900 de lei Sursa: Dreamstime.com

Codul rutier vine cu noi reguli pentru șoferi, începând chiar cu această lună. Iar una dintre reglementări vizează parcarea. Toți șoferii riscă amenzi uriașe.

Legislația în domeniul rutier prevede o amendă în valoare de până la 2.900 de lei, în anumite situații, dar şi puncte de penalizare pentru șoferii care parchează în locuri nepermise. Deși mulți se plâng de lipsa locurilor special amenajate, reglementările sunt foarte clare în această privință.

Codul Rutier aferent anului 2023 interzice oprirea sau staționarea neregulamentară, așa cum este semnalizată prin indicatoare. Interdicţia este valabilă şi pentru cei care își lasă mașina pe trotuare, în cazul în care pietonii nu au loc suficient să circule. Legea prevede că șoferii pot staționa pe trotuar doar dacă lasă un spațiu de minimum un metru lățime pe care să poată circula pietonii.

În caz contrar, aceștia sunt sancționați cu amendă. Ba, mai mult, conform reglementărilor în vigoare, ei riscă să le fie ridicate și vehiculele. Iar în acest caz, pe lângă amenzile de rigoare, trebuie să achite și taxele pentru eliberarea mașinii, care aproape dublează valoarea sancțiunilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conform legii, dacă amenda pentru parcare neregulamentară se achită în termen de 15 zile de la emitere, valoarea sa se înjumătățește. Pentru a nu se mai deplasa la sediile fizice ale instituțiilor unde treubie să achite aceste amenzi, șoferii pot apela și la aplicațiile online, precum site-ul ghiseul.ro. De asemenea, pot plăti fizic, la direcțiile de taxe şi impozite sau la casieriile Trezoreriei Române.

Amenzile pentru parcare și staționare neregulamentară

În anul 2023, punctul de amendă va rămâne la 145 lei, așa cum a fost stabilit în urmă cu mai mulți ani. Amenda minimă pentru parcare neregulamentară va fi de 290 de lei, iar cea maximă de 435 de lei. Pe lângă aceasta, șoferul se va alege cu două puncte de penalizare.

Dacă este vorba despre staționare neregulamentară, legislația prevede o amendă mai mare, cuprinsă între 580 și 725 de lei, plus trei puncte de penalizare. Aceleași sancțiuni sunt valabile pentru cei care staționează pe spațiul verde.

În cazul staţionării sau parcării pe autostrada, în alte locuri decât cele special amenajate și semnalizate, conducătorul auto riscă 6 puncte-amendă, echivalentul a 870 de lei.

O situație agravantă este cea în care un șofer staționează neregulamentar pe drumurile publice în condiții de vizibilitate redusă. Valoarea amenzilor este cuprinsă între 1.300 și 2.900 de lei, conform Antena 3.