Codul Rutier. Amenzi imense pentru șoferi. Nu e vorba de probleme din trafic, ci de o procedură birocratică

Codul Rutier. Amenzi imense pentru șoferi. Nu e vorba de probleme din trafic, ci de o procedură birocraticăSursa: Arhiva EVZ

Unul dintre cele mai banale gesturi ale șoferilor, ce nu pune în pericol pe nimeni, în trafic, ci este doar o problemă birocratică, poate aduce amenzi extrem de mari.

În Cod rutier, se menționează faptul că circulația pe drumurile publice având permisul de conducere expirat constituie contravenție şi se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni.

„Constituie contravenții și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de persoane fizice: conducerea unui autovehicul cu permis de conducere a cărui valabilitate a expirat”, se arată în Codul rutier 2023.

La cât ajunge amenda dacă ai permisul auto expirat

În 2023, conducătorii auto care au de gând să circule pe drumurile publice cu permisul expirat, ar trebui să se gândească de două ori înainte deoarece noul Cod rutier prevede sancţiuni şi mai mari faţă de anul precedent.

Cei care sunt opriţi de Poliţie şi au permisul de conducere expirat, în 2023, sunt pasibili de o amendă cuprinsă între 870 și 1.160 lei, dar şi de puncte de penalizare. Mai exact, un punct de amendă este calculat la 145 de lei în 2023.

-6 puncte de amendă = 870 de lei; -8 puncte de amendă = 1.160 de lei.

Important! Dacă plătiți în 15 zile lucrătoare, amenda va fi redusă la jumătate: 435 lei, respectiv 580 lei. Punctele de penalizare se șterg la 6 luni din momentul în care le-ai primit.

Unde se plătește amenda pentru permisul auto expirat

Amenzile pentru permisul auto expirat se pot plăti la orice unitate a Trezoreriei Statului într-un cont unic. Conducătorii auto, care au luat amendă pentru circularea pe drumurile publice cu permisul auto expirat, nu mai sunt nevoiţi să facă dovada plății către Poliție.

În cazul în care un șofer a plecat la drum fără permis, riscă amenda menționată mai sus. De asemenea, dacă șoferii nu pot prezenta permisul auto polițistului de circulație, se pot trezi şi cu puncte-amendă.

Actele necesare pentru unul noul permis

Pentru eliberarea unui permis cu o nouă valabilitate, va trebui să mergeți la Direcția regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor, cu următoarele documente:

- Act de identitate (în original şi copie) - Fişa deținătorului permisului – care se poate descărca de pe Internet - Dovada plății contravalorii permisului - Permisul a cărui preschimbare o soliciți – în original şi copie - dacă solicitarea preschimbării o faci după  expirarea valabilității permisului - Fişa medicală permis auto (eliberată de o unitate autorizată) – din care să rezulte că ești apt pentru a conduce un autovehicul, informează antena3.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News