În ce condiții îți confiscă statul mașina. Codul Rutier s-a schimbat. Ce îți poate face Poliția
- Antonia Hendrik
- 8 ianuarie 2023, 09:58
La mai puțin de un an de la modificarea Codului Rutier prin înăsprirea sancțiunilor, apar noi schimbări pentru 2023. Șoferii vor rămâne fără permisul de conducere și certificatul de înmatriculare al mașinii timp de șase luni.
Aşadar, în cazul în care depășesc cu mai mult de 100 de km/h viteza legală pe un sector de drum, șoferii vor rămâne fără permisul de conducere și certificatul de înmatriculare a mașinii timp de șase luni, potrivit unui proiect legislativ pus miercuri în dezbaterea senatorilor. În plus, dacă șoferii sancționați astfel sunt prinși că merg cu mașina în perioada în care talonul este reținut, polițiștii pot dispune sancţiunea complementară, şi anume pot confisca mașina proprietarului.
Amenzi mari şi suspendarea dreptului de a conduce timp de 180 de zile
Proiectul legislativ de la Senat introduce în Noul Cod rutier un nou prag de viteză, respectiv de peste 100 de km/h față de limita legală, pentru depășirea căruia, șoferii vor risca amenzi din clasa a IV-a de sancțiuni (cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei) și suspendarea dreptului de a conduce timp de 180 de zile.
Conform legii în vigoare, punctul de amendă ar trebui să fie 10% din salariul minim brut pe țară. Însă reprezentanții Guvernului vor amâna majorarea acestuia la 300 de lei la cât ar fi trebuit să ajungă de mai mulți ani și va rămâne tot la nivelul de 145, atât cât este ce câțiva ani, respectiv din anul 2017.
Potrivit Codului Rutier (OUG nr. 195/2002), punctul-amendă e cel care stă la baza calculului amenzilor rutiere și reprezintă „10% din salariul minim brut”. Ultima oară când a reflectat exact această valoare a fost în 2017. Începând din 2018, an de an, inclusiv anul acesta, punctul-amendă a fost plafonat de Guvern prin ordonanțe succesive la valoarea din 2017, adică de 145 de lei.
Cum se vor da sancţiunile sancțiuni prevăzute în Codul Rutier
În funcție de clasele de sancțiuni prevăzute în Codul rutier, șoferii plătesc pentru contravențiile rutiere amenzi situate la următoarele valori:
Clasa I: două sau trei puncte-amendă (290 sau 435 de lei);
Clasa a II-a: patru sau cinci puncte-amendă (580 sau 725 de lei);
Clasa a III-a: de la șase la opt puncte-amendă (de la 870 la 1.160 de lei);
Clasa a IV-a: de la nouă la 20 de puncte-amendă (de la 1.305 la 2.900 de lei);
Clasa a V-a: de la 21 la 100 de puncte-amendă (de la 3.045 la 14.500 de lei).
Persoanele fizice pot primi doar amenzile din clasele I-IV, clasa a V-a de sancţiuni fiind valabilă doar pentru persoanele juridice, relatează RTV.
Ministrul de Finanţe, Andrian Câciu a declarat recent că punctul de amendă nu va fi majorat anul viitor chiar dacă salariile vor crește. Proiectul OUG pus în dezbatere de membrii ministerului Finanțelor stabilește că și în anul care urmează punctul-amendă să rămână la valoarea de 145 de lei. Așadar, este vorba de o nouă plafonare a valorii. Acest lucru va deveni oficial abia după ce ordonanța e adoptată și publicată în Monitorul Oficial.