Cum pot obține șoferii un preț cât mai mic pentru asigurarea RCA. Noua metodă se poate aplica deja

Cum pot obține șoferii un preț cât mai mic pentru asigurarea RCA. Noua metodă se poate aplica deja Asigurare RCA. Sursa foto: Arhiva EVZ

Foarte mulţi şoferi majoritatea din zona transportatorilor, au apelat deja la sistemul asiguratului cu risc ridicat pentru a obține un preț mai bun pentru polița RCA.

Pentru că suntem la început de an şi trebuie să reînnoim poliţa de asigurare obligatorie a mașinii, la propunerea Biroului Asigurătorilor Auto (BAAR), Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat schimbarea sistemului, astfel că acum şoferii români au la dispoziţie o nouă metodă nouă pentru a obţine un preţ mai mic la RCA.

România este una dintre puținele țări din Europa care are un sistem ce permite șoferilor să obțină un preț mai bun pentru RCA, dacă ofertele din piață depășesc un anumit nivel. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a actualizat sistemul de calcul al prețului penturu asigurări.

Ce trebuie să facă şoferii pentru a obţine o asigurare RCA cât mai ieftină

Mai exact, șoferii pot apela la BAAR pentru a fi repartizați către un asigurător care să le vândă RCA la un anumit preț, dacă se îndeplinesc următoarele condiții:

Ne puteți urmări și pe Google News

-Există cel putin 3 oferte de asigurare aflate în perioada de valabilitate primite de la asigurători RCA diferiți.

-Ofertele sunt calculate pentru perioade de asigurare de 12 luni.

-Toate primele de asigurare totale din ofertele primite, calculate ca mai sus, sunt mai mari, la data formulării respectivelor oferte, decât: tariful de referinta pentru vehicul X factorul N  X coeficientul pentru clasa de bonus-malus in care este încadrat asiguratul.

În acest moment, factorul N este 36%, ceea ce înseamnă că toate ofertele primite de asigurat trebuie să fie mai mari decât tariful de referință pentru categoria unde se încadrează (în funcție de vârsta solicitantului și capacitatea cilindrică a vehicului asigurat) X36%X coeficientul pentru clasa de bonus malus.

Condițiile rămân aceleași, se schimbă doar regulile în ceea ce privește stabilirea prețului

Practic aceste lucruri rămân în aceleaşi condiţii, dar se schimbă, însă, regulile în ceea ce privește stabilirea prețului la care urmează să fie achiziționat RCA de către clientul cu risc ridicat.

Astfel, dacă anterior datei de 12.12.2022, alocarea asiguratului cu risc ridicat se făcea la un tarif calculat conform formulei: Tariful de referință la care se încadrează X36%, în prezent alocarea se face de către BAAR împreună cu un tarif recomandat calculat după o altă formulă, în care ponderea tarifului de referință este mai mică.

Formula este următoarea: Pr= [Tr+(P1+P2+P3):3]: 2

Pr- Prima de asigurare recomandată.

Tr- Tariful de referință la care se încadrează solicitantul.

P1,P2,P3- Cele mai mici trei prime nete de comisionul de vânzare primite de solicitant din piață (prima totală- comisionul plătit brokerului, în cazul în care polița a fost cumpărată prin broker, informează studiifinanciare.ro.