O directivă a Uniunii Europene va aduce noi modificări în Codul Rutier. Se schimbă regulile cu privire la obținerea permisului auto

O directivă a Uniunii Europene va aduce noi modificări în Codul Rutier. Se schimbă regulile cu privire la obținerea permisului auto Sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

O nouă directivă, ce urmează să fie adoptată anul acesta, prevede aceleași reguli în ceea ce privește obținerea permisului auto în toate țările membre. Va aduce modificări importante și va trebui respectată și în România.

Uniunea Europeană vrea să schimbe regulile în ceea ce privește permisele auto. O nouă directivă, care se va aplica în toate țările membre, urmează să fie adoptată în acest an și ar putea aduce modificări importante în Codul Rutier din România.

Astfel, toți cei care au obținut permisul auto trebuie să urmeze un curs la perfecționare la un an după ce au promovat examentul, chiar dacă nu au avut niciun fel de incident în ultimele 12 luni.

Noi reguli

Nouă directivă urmează să modifice regulile și în ceea ce privește permisul de conducere categoaria B ( cel pentru autoturisme). În prezent, acest tip de permis permite șoferului să conducă pe drumurile publice un autovehicul cu o masă de până la 3,5 tone. Șoferii nu pot să conducă deci rulote. Din acest motiv, noile reglementări vor permite conducătorilor auto care au permis categoria B să conducă autovehicule cu masa de până la 4,25 tone, potrivit Automobil Clubul German.

Ne puteți urmări și pe Google News

În plus, noua directivă europeană prevede ca, pe lângă permisul categoria B, șoferii să primească automat un permis B196 pentru conducerea mopedelor ușoare, de până la 125 cmc. Astfel nu vor mai trebui să dea un examen separat.

Scade limita de vârstă

Uniunea Europeană vrea să reducă și vârsta de care se pot obține permisele din categoriile C și D, pentru vehicule de mare tonaj sau autobuze. Aceasta va fi tot de 18 ani, la fel ca și în cazul autoturismelor. În România a fost adoptată deja această măsură, în luna decembrie.

În Germania însă, pentru permisul din categoria C pot da examen doar cei care au împlinit 21 de ani. Pentru cel de categoria D (autobuze), vârsta minimă este de 24 de ani în acest moment.

Potrivit sursei citate va fi reanalizată și posibitatea emiterii unui permis de conduce digital. „Scopul acestei măsuri este de a face suficientă aplicația pentru smartphone în cazul unui control al poliției sau atunci când un șofer închiriază o mașină. Un cod QR este, de asemenea, luat în considerare în locul cipului actual, pentru fi aproape imposibil de falsificat“, mai explică Automobil Clubul German (ADAC).