Codul Rutier va fi din nou modificat. Șoferii pot fi amendați direct la ghișeul de înmatriculări
- Simona Suciu
- 9 ianuarie 2023, 09:28
Un proiect lege care va modifica Codul Rutier prevede că șoferii vor putea fi amendați direct la ghișeul de la înmatriculări, în anumite condiții. Noul act normativ aduce însă și alte schimbări împortante pentru conducătorii auto.
Șoferii vor putea fi amendați de agenții de la ghișeele de Înmatriculări și Permise dacă nu respectă legislația în ceea ce privește preschimbarea permisului auto sau al certificatului de înmatriculare.
Noi amenzi
Un proiect de act normativ, care va modifica din nou Codul Rutier, prevede cazurile în care conducătorii auto vor putea fi sancționați. El pot primi amenzi cuprinse între 580 și 2.900 de lei pentru următoarele abateri:
„neîndeplinirea obligaţiei de a solicita autorităţii competente, în termenul prevăzut de lege, eliberarea unui nou permis de conducere sau certificat de înmatriculare ori de înregistrare, în cazul în care acestea au fost declarate furate, pierdute, deteriorate sau nu mai corespund din punctul de vedere al formei şi conţinutului celor în vigoare;
neîndeplinirea obligaţiilor de preschimbare a certificatului de înmatriculare sau de înregistrare a autovehiculului şi tractorului agricol sau forestier ori remorcii în cazurile prevăzute de lege;
neefectuarea radierii vehiculelor din evidență, în cazurile şi termenele prevăzute de lege;
deţinerea simultană a două permise de conducere naţionale, dintre care unul eliberat de o autoritate competentă străină”, se arată în actul normativ pus în dezbatere publică.
Examen filmat
O altă modificare prevede ca examenul pentru permisul auto în cazul motocicletelor să fie filmat, așa cum se întâmplă și în cazul autoturismelor. „În ceea ce privește desfășurarea probei practice a examenului pentru obținerea permisului de conducere pentru categoriile AM, A1, A2 şi A este exceptată de la obligativitatea înregistrării audio-video, deși există posibilitatea tehnică de instalare a sistemelor de monitorizare pe autovehiculul în care se află examinatorul.
Potrivit dispozițiilor normative în vigoare, în cazul categoriei AM, proba practică se susține numai în poligon, iar pentru categoriile A1, A2 şi A, proba practică se susține atât în poligon, cât și pe traseu. Prin instalarea sistemelor tehnice de monitorizare pe autovehiculul în care se află examinatorul, se pot înregistra audio comenzile date de către acesta și se pot observa manevrele efectuate de către candidat, fapt ce permite observarea modalității în care candidatul se conformează normelor de circulație”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.
Noi modificări
Noul act normativ prevede și prelungirea de la 15 la 30 de zile a valabilității dovezii de înmatriculare a unui vehicul, în situațiile în care procedurile au fost finalizate, dar certificatul nu a fost trimis proprietarului.
Se mai stabilesc și condițiile în care persoanele condamnate vor putea obține un nou permis de conducere. Acestea se vor putea înscrie la examen dacă au trecut șașe luni de la executării pedepsei, dacă a trecut un an de la grațiere sau de la suspendarea pedepsei printr-o hotărâre judecătorească definitivă, dacă a intervenit amnistia sau realibilitarea, dar și dacă intedicția de a conduce autovehicule a fost revocată.