Noi obligații pentru șoferii aflați în trafic. Vor fi amenzi substanțiale și multe procese
- Ionel Sclavone
- 14 decembrie 2022, 14:43
Codul Rutier a suferit o nouă modificare, iar șoferii români trebuie să respecte o nouă regulă. Cei care nu se conformează sau care nu au aflat încă de noile prevederi riscă amenzi usturătoare sau chiar să-și piardă permisul de conducere.
Începând cu data de 11 decembrie au intrat în vigoare prevederile legislative care permit și lucrătorilor de poliție locală să sancționeze șoferii care încalcă regulile de circulație. Legea obligă șoferii să prezinte documentele la control și atunci când sunt solicitate de polițiștii locali, iar nu doar de polițiștii din cadrul serviciilor de poliție rutieră.
Astfel, dacă până acum, șoferii îi puteau ignora pe reprezentanții ordinii locale, de acum înainte nu-și mai pot permite acest lux. În cazul în care nu se conformează pot primi amenzi usturătoare, de până la 2.900 de lei, în cazul în care este vorba despre o persoană fizivă. Amenda crește substanțial pentru persoanele juridice care pot fi sancționate cu sume de până la 14.500 de lei.
De asemenea, conform noilor reglementări, în vigoare din 11 decembrie, proprietarii de autovehicile care și le împrumută altora trebuie să ofere detalii referitoare la șofer atunci când li se solicită de către polițiștii locali, după cum arată noile reglementări din Codul Rutier.
„La solicitarea poliţiei rutiere sau a poliţiei locale, proprietarul sau deţinătorul mandatat al unui vehicul este obligat să comunice acesteia, în termenul indicat în cuprinsul solicitării, datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice”, se arată în Codul Rutier.
Amenzile pe care le riscă șoferii care încalcă legea
Totodată, conform legii care a intrat în vigoare, șoferii care parchează sau opresc neregulamentar vehiculele vor primi amenzi din clasa a IV-a de sancțiuni și de la polițiștii locali. Acestea sunt cuprinse între 9 și 20 de puncte de amendă. Valoarea unui punct de amendă se ridică la 145 de lei.
Inițiatorii noilor modificări motivează necesitatea adoptării acestora prin faptul că polițiștii locali nu puteau identifica șoferii care încălcau regulile privind oprirea, staționarea ori parcarea vehiculelor și nu puteau aplica amenzi, așa cum stabilește Legea 155/2010 a poliției locale.
Trebuie spus că potrivit statisticilor oficiale ale Poliției, în ultimele zile, oamenii legii au aplicat peste 5. 400 de sancțiuni contravenționale și au ridicat 396 de permise. De asemenea, au fost identificate 117 infracțiuni la Codul Rutier.
Acțiunea de control de pe șosele a inclus 9.389 de mașini, iar polițiștii au reținut un număt de 1.082 de certificate de înmatriculare.
ITP-ul expirat sau anvelopele neconforme cu modelul vehiculului au reprezentat două dintre motivele pentru care șoferii au rămas fără certificatul de înmatriculare, conform informațiilor furnizate de Poliția Rutieră.