Semnul de circulație ce îi pune în dificultate chiar și pe cei mai experimentați șoferi. Ce înseamnă de fapt

Semnul de circulație ce îi pune în dificultate chiar și pe cei mai experimentați șoferi. Ce înseamnă de fapt Sursa: Arhiva EVZ

Șoferii trebuie să cunoască o mulțime de semne de circulație, iar uneori, chiar și cei mai profesioniști dintre ei întâmpină probleme în identificarea semnificației imediate. Iată ce înseamnă de fapt și unde este amplasat de obicei acest indicator.

Codul Rutier a suferit în ultima perioadă multiple modificări, drept pentru care unii șoferi au rămas în urmă. Indicatorul ce ridică adesea probleme arată un cerc roșu în exterior și alb în interior.

El este amplasat doar în anumite zone și este, cel mai adesea, însoțit de alte indicatoare explicative.

Unde este întâlnit acest semn de circulație

Acesta se amplasează la intrarea pe drumurile pe care este interzisă circulația vehiculelor în ambele sensuri precum: parcuri, zone rezidențiale sau de interes special, centrele unor orașe mari și altele.

Ne puteți urmări și pe Google News

De cele mai multe ori acest indicator este însoțit de un de un panou adițional pe care sunt precizate categoriile de autovehicule cărora nu li se adresează restricția sau de un panou adițional cu textul „Cu excepția riveranilor”.

Noile modificări aduse Codului Rutier în acest an

La începutul acestui an au intrat în vigoarea o serie de prevederi pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, publicată în Monitorul Oficial nr. 89 din 28 ianuarie 2022.

Unele dintre acestea prevăd pedepsirea comportamentului agresiv al șoferilor atunci când se află pe drumurile publice. Astfel, se impun amenzi cuprinse între 580 de lei de 725 de lei, plus suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile.

Și încălcarea regulilor de circulație pe autostradă se pedepsește mai dur. Circulaţia nejustificată pe banda de urgenţă se pedepseşte cu amendă cuprinsă între 1.305 de lei şi 2.900 lei. De asemenea, permisul de conducere va fi reținut pentru 90 zile sau chiar 120 de zile dacă şoferul întoarce sau merge înapoi pe autostradă.

O altă prevedere ce a fost înăsprită din acest an. Aceasta prevede mărirea perioadei de suspendare a 90 la 120 de zile pentru neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roşii şi/sau sonore sunt în funcţiune, potrivit playtech.ro.