Semnul de circulație pe care mulți dintre șoferi nu-l cunosc. Cum trebuie să procedezi când îl întâlnești

Semnul de circulație pe care mulți dintre șoferi nu-l cunosc. Cum trebuie să procedezi când îl întâlnești Sursa foto: Arhiva EVZ

Semnele de circulație trebuie să fie extrem de bine cunoscute de către șoferi, atunci când pleacă la drum. Cu toate acestea, există indicatoare care le dau adevărate bătăi de cap, până și celor mai experimentați conducători.

Acesta este și cazul indicatorului de presemnalizare a unei amenajări rutiere care oferă şi posibilitatea întoarcerii vehiculelor.

Semnul de circulație necunoscut de șoferi

Indicatorul de presemnalizare a unei amenajări rutiere care oferă şi posibilitatea întoarcerii vehiculelor se întâlnește pe drumurile publice care oferă posibilitatea conducătorilor de vehicule, să execute manevra de întoarcere.

Sursa: DRPCIV

În acest context, conducătorii auto trebuie să știe că semnul de circulație nu reprezintă un sens giratoriu. Astfel, ei nu au prioritate de trecere față de vehiculele care circulă din sens opus. Pentru întoarcere trebuie să se acorde întâi prioritate acestora.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cum trebuie să procedeze șoferii în intersecții

Intersecția este orice încrucișare, joncțiune sau bifurcare de drumuri la nivel, inclusiv spațiile formate de acestea. Aceasta poate fi o intersecție dirijată sau una nedirijată.

În apropierea unei intersecții, conducătorul auto trebuie să circule cu o viteză care să îi permită oprirea, pentru a acorda prioritate de trecere participanților la trafic care au acest drept. În intersecțiile cu circulație nedirijată, șoferul este obligat să cedeze trecerea vehiculelor care vin din partea dreaptă.

De cealaltă parte, în intersecțiile cu circulație dirijată, șoferii trebuie să respecte indicatoarele sau semnalele semafoarelor, precum și indicațiile polițiștilor, dacă aceștia se află pe șosea.

Pătrunderea unei mașini într-o intersecție este interzisă, dacă prin aceasta se produce blocarea intersecției. În cazul intersecțiilor în care se află un sens giratoriu, au prioritate mașinile care deja sunt în sens, față de cele care urmează să intre. În intersecții, conducătorii vehiculelor care virează spre stânga sunt obligați sa acorde prioritate de trecere vehiculelor cu care se intersectează si care circula din partea dreaptă.

În intersecțiile cu circulație dirijată prin indicatoare de prioritate, regula priorității de dreapta se respectă numai în cazul în care două vehicule urmează să se întâlnească. La rândul său, fiecare mașină ce urmează să intre în intersecție de pe un drum semnalizat, au câte un indicator, fie de prioritate, fie de pierdere a priorității, potrivit Cancan.ro.