Șoferii care apelează la acest truc riscă o amendă usturătoare. Cum trebuie să procedeze, de fapt
- Iulia Moraru
- 24 martie 2024, 06:07
Atunci când circulă cu mașina, șoferii trebuie să respecte o serie de reguli, așa cum prevede Codul rutier. Dacă se bat de la acestea, iar polițiștii constată neregulile, riscă amenzi usturătoare, astfel că este mai bine să te informezi înainte.
O mașină nouă reprezintă pentru unii șoferi un vis împlinit și tocmai de aceea doresc să-și îmbunătățească noua achiziție, prin amplasarea diferitelor dispozitive pe aceasta. Oricât de atrăgătoare și inofensive ar părea, e important de știut că acestea trebuie să fie omologate mai întâi. Totuși, nu toate aceste dispozitive pot fi omologate, iar dacă totuși le-ai instalat, riști o amendă de mii de lei.
Amenzi usturătoare pentru montarea de gadgeturi pe mașină
Un exemplu în acest sens ar fi instalarea unui set de lumini roșii și albastre, iar dacă mai adaugi și o sirenă, poți induce în eroare ceilalți participanți la trafic, pentru că vei fi ușor confundat cu organele de poliție. Astfel, e important de știut că astfel de elemente sunt complet interzise, iar șoferii vor primi o amendă de 2.900 de lei pentru aceste abateri.
De asemenea, oamenii care vor să și păcălească și se recomandă ca polițiști, trebuie să știe că pentru fapta lor se deschide un doar penal.
În Codul rutier există cinci clase de sancțiuni, iar în funcție de gravitatea faptei amenda e mai mare. Punctul de amendă a rămas plafonat în continuare la 145 de lei, asta după ce șoferii se temeau că el va putea crește odată cu mărirea salariului minim pe economie.
Infracțiuni făcute de șoferi în trafic
În situația în care șoferii depășesc cu peste 100 de kilometri limita de viteză admisă pe sectorul de drum respectiv vor rămâne fără permisul de conducere și fără certificatul de înmatriculare pentru o perioadă de șase luni, conform unui act legislativ aflat în dezbatere la Senat. Mai mult, pentru o astfel de depășire a vitezei, șoferii se pot alege cu o amendă din clasa a IV-a de sancțiuni, cuprinsă între 1.305 lei și 2.900 de lei.
De asemenea, după ce i-a fost restituit permisul de conducere, șoferul nu are voie să facă aceeași infracțiune, altfel perioada de suspendare se majorează cu încă 30 de zile.
Dacă sunt prinși că folosesc mașina chiar dacă talonul este reținut, autoritățile o pot confisca, potrivit româniatv.net.