Ce amendă pot primi șoferii care circulă cu viteză prea mică

Ce amendă pot primi șoferii care circulă cu viteză prea mică Sursa foto: Arhiva EVZ

Nu doar viteza prea mare le poate aduce amenzi usturătoare șoferilor, ci și una prea mică. Conducătorii auto pot fi sancționați dacă merg prea încet și încurcă traficul.

În România, cele mai multe amenzi de circulație se dau pentru viteză excesivă. Șoferii pot fi însă amendați și dacă circulă cu o viteză prea mică. Sancțiunea poate ajunge la aproape 450 de lei.

Sancțiuni în funcție de situație

Șoferii care circulă cu o viteză mai mică cu cel puțin 10 km/oră decât cea legală pe un drum național, județean sau în oraș riscă să fe amendați. De asemenea, sancțiunea se poate aplica și dacă un conducător auto rulează pe autrostradă cu cu viteză mai mică cu 50 km/oră decât cea legală. Potrivit Codul Rutier o viteză mult prea mică poate perturba traficul rutier și poate duce la blocaje. Sancțiunea în acest caz poate ajunge până la trei puncte de amendă, adică 435 de lei.

Există însă și situații în care șoferii nu pot fi amendați chiar dacă circulă cu o viteză prea mică. Este vorba despre orele de vârf din marile orașe în care se circulă bară la bară, potrivit spynews.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News

Amenzi mai mari din 2023

Începând cu anul viitor toate amenzile de circulație ar putea fi mai mari. Punctul de amendă ar putea crește de la 145 de lei la 255 de lei. Codul Rutier actual prevede că acesta are o valoare de 10% din salariul minim brut pe economie.

Potrivit OUG nr. 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, publicată în Monitorul Oficial din 18 decembrie, punctul de amendă a fost îngheţat la nivelul de 145 de lei. Această valoare urmează să expire la 31 decembrie 2022, dacă nu vor exista modificări în acest sens.

Valoarea de 145 de lei este valabilă de la începutului anului 2017, când salariul minim brut pe economie era de 1.450 de lei. Acesta a ajuns, în 2022, la 2.550 de lei.

În țara noastră sunt incluse în Codul rutier cinci clase de amendă. Primele patru li se aplică persoanelor fizice, iar ultima doar persoanelor juridice după cum urmează: • clasa I: 2/3 puncte-amendă; • clasa a II-a: 4/5 puncte-amendă; • clasa a III-a: 6-8 puncte-amendă; • clasa a IV-a: 9- 20 de puncte-amendă; • clasa a V-a: 21- 100 de puncte-amendă.