Codul Rutier 2022. Atenție, șoferi. Puteți rămâne fără talon dacă nu respectați această regulă

Codul Rutier 2022. Atenție, șoferi. Puteți rămâne fără talon dacă nu respectați această regulă Sursa: Maigi | Dreamstime.com

Șoferii din România care nu își schimbă la timp anvelopele de vară cu cele de iarnă riscă să rămână fără talonul auto al mașinii, dar și să primească o amendă, după cum stipulează Codul Rutier.

Codul Rutier prevede că montarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheață ori polei. Mai mult, autovehiculele care au o greutate de peste 3,5 tone trebuie echipate și cu dispozitive antiderapante.

Ce riscă șoferii care nu-și echipează mașinile cu anvelope de iarnă

Cei care nu respectă obligațiile în cauză riscă să fie sancționați cu o amendă cuprinsă între 9 - 20 de puncte, dar și reținerea certificatului de înmatriculare/înregistrare al mașinii, fiind eliberată o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație.

Astfel, cei care nu respectă ordonanța de urgență nr. 195/2002 referitoare la circulația pe drumurile publice înscrisă în Codul Rutier riscă o contravenție, ce se încadrează în clasa a IV-a de amenzi. Dat fiind că un punct de amendă este egal cu 145 de lei, nerespectarea obligațiilor vine cu o amendă între 1305 -  2900 lei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Trebuie spus că anvelopele de iarnă nu sunt obligatorii începând cu o dată specifică, dar devin obligatorii pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, indiferent de perioada din an.

Șoferii pot achita doar jumătate din amendă

Codul Rutier 2022 vine cu o noutate. Astfel, amenzile pot fi achitate doar în proporție de 50%, dacă acest lucru se face în termen de 15 zile de la încheierea procesului verbal.

În situația în care se dispune reținerea certificatului de înmatriculare, polițiștii vor elibera o dovadă înlocuitoare, fără drept de circulație, iar talonul auto va fi restituit în baza unei dovezi cum că mașina a fost echipată corespunzător cu anvelope de iarnă.

Despăgubirile în caz de accident ar putea să nu fie acordate

Conform Codului Rutier, autoturismele proprietate personală şi autovehiculele de transport persoane care au o capacitate maximă de 9 locuri pe scaune vor trebui echipate cu anvelope de iarnă pentru toate roțile din dotare.

De altfel, există firme de asigurări care, în cazul unui accident, ajung să nu plătească despăgubiri pentru mașinile care nu sunt echipate cu cauciucuri de iarnă, conform Capital.