Codul Muncii. Angajații care vor beneficia de noi facilități

Codul Muncii. Angajații care vor beneficia de noi facilități Sursa foto: Arhiva EVZ

Acordarea unui nou tip de concediu social, măsuri legislative pentru combaterea exploatării prin muncă a copiilor și program de lucru mai flexibil pentru mamele cu copii mici – aceste facilități se regăsesc într-un proiect de lege, votat în lectura a doua de 61 de deputați. Proiectul de lege a fost elaborat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale din Republica Moldova, cu scopul de a oferi condiții mai bune pentru angajați, precum și armonizarea legislației naționale cu cea a Uniunii Europene.

Autorii proiectului au introdus modificări esențiale în ceea ce privește angajarea în câmpul muncii a copiilor, pentru a combate fenomenul exploatării prin muncă a acestora și pentru a-i proteja. Astfel, adolescenții cu vârsta de cel puțin 15 ani vor putea încheia un contract individual de muncă pentru exercitarea unei munci ușoare doar cu acordul în scris al părinților sau al reprezentanților legali. Iar cei care vor utiliza munca copiilor în sectorul informal se vor alege cu amenzi de până la 75.000 de lei.

Codul Muncii. Facilități pentru femeile însărcinate și cele care au născut

Gravide

Sursa foto: Dreamstime.com

O altă modificare se referă la femeile gravide, cele care au născut de curând și cele care alăptează. Acestea vor putea desfășura munca de noapte, în zilele de repaus, în zilele de sărbătoare nelucrătoare doar din propria inițiativă, în baza unei cereri scrise, cu prezentarea concluziei medicale privind starea de sănătate, eliberată de către instituția medico-sanitară și de comun acord cu angajatorul. În același timp, salariatul poate exprima acordul sau refuzul de a presta munca suplimentară în formă scrisă, pe suport de hârtie sau în format electronic, cu utilizarea semnăturii electronice avansate, până la atragerea efectivă la muncă suplimentară.

Proiectul mai prevedere acordarea unui nou tip de concediu social neplătit. De el vor putea beneficia salariații care au un membru al familiei grav bolnav și necesită îngrijire. Durata concediul nu va putea depăși cinci zile lucrătoare într-un an calendaristic.

Ne puteți urmări și pe Google News