Noul tip de concediu, aprobat de Guvern. Condițiile în care se acordă

Noul tip de concediu, aprobat de Guvern. Condițiile în care se acordă Sursa foto: Arhiva EVZ

Guvernul din Republica Moldova a aprobat proiectul prin care salariații care au în îngrijire o persoană bolnavă vor putea beneficia de un concediu neplătit.

Concediul pentru îngrijirea unei persoane care locuiește în aceeași locuință cu salariatul va avea o durată de cinci zile lucrătoare într-un an calendaristic pentru îngrijirea unei persoane care locuiește în aceeași locuință. Guvernul a aprobat proiectul care prevede completarea Codului Muncii în acest sens, potrivit ipn.md

Pe lângă introducerea noului tip de concediu, proiectul conține prevederi menite să diminueze fenomenul de exploatare prin muncă a copiilor. Este vorba despre definirea muncilor ușoare și stabilirea exhaustivă că persoanele fizice la împlinirea vârstei de 15 ani pot fi angajate în câmpul muncii doar pentru exercitarea unor astfel de munci, în condiții specifice stabilite de către Guvern.

tineri

Sursa foto Dreamstime

De asemenea, proiectul prevede sancțiuni în cazul utilizării muncii copiilor în sectorul informal, iar în cazul în care sunt depistate multiple victime la utilizarea muncii nedeclarate legea se completează prin norme ce prevăd sancțiuni mai mari.

Ne puteți urmări și pe Google News

Proiectul promovează norme de îmbunătățire a proceselor de organizare a muncii în schimburi, oferirea oportunităților mai mari de activitate în câmpul muncii și asigurării unei flexibilități normative privind munca femeilor gravide, femeilor care au născut de curând și a celor care alăptează.

Concediul pentru îngrijirea unei rude bolnave. Actele necesare

Solicitantul trebuie să facă o cerere scrisă, la care să anexeze copia actului de identitate, declarația pe proprie răspundere, din care să rezulte faptul că persoana care urmează să fie îngrijită locuiește în aceiași locuință cu salariatul, dar și un certificat medical.

Concediul, îngrijire, bolnav

Sursa foto: Dreamstime.com

Potrivit noului proiect, și gravidele sau mamele care au copii mici ori care alăptează vor avea dreptul să refuze serviciile de noapte, munca în afara programului sau în zilele libere.

Potrivit prevederilor Codului Muncii, drepturile pe care le-a dobândit un salariat anterior acordării concediului de îngrijire se vor menține pe toată durata acestuia. pentru acest tip de concediu, legea nu prevede nicio perioadă minimă de vechime în firmă sau în muncă. Dacă angajatorii refuză acordarea acestui tip de concediu, riscă să fie sancționați.