Un nou tip de concediu în Codul Muncii. Cine sunt beneficiarii
- Maria Dima
- 13 februarie 2024, 11:46
Ministerul Muncii și Protecției Sociale din Republica Moldova a elaborat un proiect de lege care prevede introducerea unui nou tip de concediu în Codul Muncii.
Concediul pentru îngrijirea unei rude bolnave sau a unei persoane bolnave care locuiește în aceeași locuință cu salariatul va fi acordat în baza unei cereri scrise. Proiectul inițiat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale prevede că acest tip deconcediu va fi neplătit și cu o durată de 5 zile lucrătoare într-un an calendaristic.
„Modificarea propusă rezidă din necesitatea asigurării coordonării măsurilor ce se impun în vederea armonizării cadrului legislativ național la legislația europeană, ca temei fiind Acordul de Asociere între Republica Moldova și UE”, se arată în proiectul Ministerului Muncii.
Concediul pentru îngrijirea unei rude bolnave. Actele necesare
Solicitantul trebuie să facă o cerere scrisă, la care să anexeze copia actului de identitate, declarația pe proprie răspundere, din care să rezulte faptul că persoana care urmează să fie îngrijită locuiește în aceiași locuință cu salariatul, dar și un certificat medical.
Potrivit noului proiect, și gravidele sau mamele care au copii mici ori care alăptează vor avea dreptul să refuze serviciile de noapte, munca în afara programului sau în zilele libere.
Documentul mai preved căe minorii care au împlinit 15 ani s-ar putea angaja doar pentru a exercita munci ușoare, dacă au acordul scris al reprezentanților legali. „Condițiile specifice exercitării muncilor ușoare se stabilesc de către Guvern”, se arată mai arată în noul proiect.
Actualmente, legislația prevede că vârsta minimă de angajare este de 15 ani, „dacă, în consecinţă, nu vor fi periclitate sănătatea, dezvoltarea, instruirea şi pregătirea profesională” a persoanei. Adolescenții care au între 15 și 16 ani pot lucra maxim 24 de ori pe săptămână, iar cei cu vârste între 16 și 18 ani – maxim 35 de ore.
Potrivit prevederilor Codului Muncii, drepturile pe care le-a dobândit un salariat anterior acordării concediului de îngrijire se vor menține pe toată durata acestuia. pentru acest tip de concediu, legea nu prevede nicio perioadă minimă de vechime în firmă sau în muncă. Dacă angajatorii refuză acordarea acestui tip de concediu, riscă să fie sancționați.