Zeci de mii de utilizatori din Europa ai aplicației WhatsApp au fost deja victimele escrocheriei ”codul Whatsapp”.

Modul în care acționează acest virus care blochează WhatsApp este destul de simplu. Utilizatorii celebrei aplicații de mesagerie primesc un cod format din șase cifre, mesajul fiind aparent autentic, părând că este primit chiar de la centrul de asistență al aplicației.

Imediat după ce acest cod a fost livrat, destinatarul mei primește un alt mesaj de la un număr necunoscut, însă pentru ca escrocheria să fie credibilă, cel care expediază acest mesaj „împrumută” fotografia de profil a unui contact cu care destinatarul a interacționat deja. Textul pare autentic: „Bună, ți-am trimis un cod din greșeală, ai putea să-l trimiți înapoi?”. În primă fază ne gândim că cel care a expediat mesajul și-a schimbat numărul de telefon și are nevoie de ajutorul nostru.

Concert, hackerul ne poate fura identitatea și va putea prelua controlul asupra conversațiilor noastre, noi nemaifiind capabili să le accesăm.  După ce a preluat controlul, hackerul poate vedea contactele noastre, grupurile în care ne află și poate lua legătura cu rudele și prietenii noștri, având posibilitatea de a trimite fișiere video sau audio.

Această fraudă exploatează naivitatea oamenilor, iar toată lumea trebuie să știe că nimeni nu ne va cere vreodată un cod de autentificare.

Acest atac al hackerilor a început în urmă cu mai multă vreme, dar în ultimele săptămâni, în contextul Sărbătorilor de iarnă, atacurile s-au intensificat.

Mass media din Italia susține că agenția ANSA anunță că mii de persoane au fost deja victime ale acestui atac, printre acestea numărându-se și senatorul Gianpietro Maffoni.

Pentru a evita această situație neplăcută este suficient să nu trimiteți codul din șase cifre nimănui. Ca măsură de prevenție, este suficient să nu dăm codul din șase cifre nimănui. În cazul în care ați trimis codul, pentru a recăpăta controlul asupra profilului de WhatsApp este suficient să creați un nou cod. După ce ați introdus noul cod și numărul de telefon veți avea din nou acces la profil.  În cazuri extreme, contul trebuie dezactivat.