Evenimentul Zilei > International > Codul celor 14 cuvinte ale lui Hitler se întoarce! Extrema dreaptă, în genunchi
Codul celor 14 cuvinte ale lui Hitler se întoarce! Extrema dreaptă, în genunchi

Codul celor 14 cuvinte ale lui Hitler se întoarce! Extrema dreaptă, în genunchi

Liderul unui partid de extremă dreapta din Slovacia a fost condamnat la patru ani şi patru luni de închisoare pentru "susţinerea unei ideologii care pune în pericol drepturile civile şi democraţia".

Prin decizia de luni a tribunalului special din Pezinok, lângă Bratislava, Marian Kotleba, preşedintele Partidului Popular – Slovacia noastră (LSNS), devine primul membru al parlamentului slovac condamnat la închisoare, notează dpa.

Decizia nu este însă definitivă şi Kotleba a afirmat că va face apel la Curtea Supremă.

Între altele, politicianul a donat unor familii nevoiaşe cecuri cu suma simbolică de 1.488 de euro, în cadrul unui eveniment caritabil organizat în martie 2017 de LSNS, la o şcoală din Banska Bystrica (centru).

Codul secret al lui Hitler

Combinaţia numerică 1488 este unul dintre codurile folosite de neonazişti pentru a se recunoaşte în SUA şi Europa: 88 semnifică „Heil Hitler„, h fiind a opta literă din alfabet. Numărul 14 se referă la un slogan rasist, cunoscut ca „14 cuvinte” pentru „apărarea rasei albe”.

În timp, cele 14 cuvinte au devenit sloganul specific organizațiilor supremaciste: „Trebuie să protejăm existența poporului nostru și viitorul copiilor albi”. Numărul 14 înseamnă „trebuie să păstrăm existența oamenilor noștri și un viitor pentru copiii albi”. Aceste cuvinte au fost rostite pentru prima dată de David Lane, unul dintre cei mai agresivi luptători împotriva oamenilor de culoare din Statele Unite.

Kotleba (43 de ani) este cunoscut pentru luările sale de poziţie împotriva minorităţii rrome şi a fost reţinut de poliţie în mai multe rânduri, fiind acuzat de instigare la agitaţie rasistă şi punerea în pericol a democraţiei.

Fost guvernator regional în Banska Bystrica, Kotleba a organizat de asemenea marşuri ale membrilor formaţiunii sale îmbrăcaţi în uniforme neonaziste.

Justiţia slovacă a fost criticată de-a lungul timpului că nu este suficient de fermă împotriva extremismului de dreapta. În cazul în care Curtea Supremă aprobă verdictul de luni, Kotleba îşi va pierde şi mandatul de deputat, conform constituţiei slovace.

LSNS a intrat în parlamentul slovac în 2016 şi are 17 mandate din totalul de 150 ale forului unicameral. Arestarea lui Kotleba are loc pe fondul ascensiunii agresive a neonazismului și populismului în vestul Europei, trend urmat însă și în anumite țări est-europene.