Evenimentul Zilei > International > Miza afro-americană: Trump e preferatul albilor, Biden propune vicepreședinte de culoare
Miza afro-americană: Trump e preferatul albilor, Biden propune vicepreședinte de culoare

Miza afro-americană: Trump e preferatul albilor, Biden propune vicepreședinte de culoare

Nimeni nu a mai speculat ca Donald Trump resentimentele albilor față de establishmentul american, ceea ce îl face să conducă în sondajele pre-electorale la categoria bărbați votanți albi, în vreme ce Biden mizează pe puterea femeilor de culoare, el urmând să o numească vicepreședinte pe democrata Kamala Harris în cazul câștigării mandatului.

Conform sondajelor de ultimă oră, Donald Trump continuă să fie preferat de majoritatea votanților albi bărbați, în ciuda gestionării defectuoase a crizei sanitare, care a transformat SUA în țara cea mai îndoliată din lume (160.000 de victime), a recesiunii puternice sau a creșterii masive a șomajului.

Pe baza unor algoritmi de interpretare a sondajelor, Trump îl devansează pe Biden în preferințele bărbaților albi cu 7-9 puncte procentuale, exact diferența cu care Biden îl devansează la nivel național general al opțiunilor de vot, remarcă analistul Al Jazeera Marwan Bishara.

Black Power

Incapabil să spartă monopolul lui Trump asupra bărbaților albi, Biden contracarează cu sprijinul pe care speră să îl obțină din partea femeilor și a minorităților. Anunțul său că va desemna o femeie de culoare ca vicepreședinte în viitorul său cabinet dă speranțe bazei de vot democrate, pe care Biden speră să o mobilizeze în favoarea lui.

Preferatele sale sunt senatoarea de culoare Kamala Harris și fosta consilieră pe probleme de securitate națională în administrația Obama Susan Rice, ambele fiind privite de specialiști ca articulate, determinate și competente. Ambele sunt apte să îi țină piept vicepreședintelui Mike Pence într-o viitoare confruntare electorală, fără să antagonizeze structura de bază a Partidului Democrat.

Totuși, există dezavantaje în alegerea oricăreia dintre ele, faptul că niciuna nu reprezintă un stat swing (n.r. – un stat care ar putea să-și schimbe preferințele înainte și înapoi între candidații celor două partide politice majore) necesar în câștigarea alegerilor, precum și faptul că ambele îi pot ostiliza pe votanții albi, mai degrabă decât să îi inspire pe minoritari să voteze în state swing cheie precum Pennsylvania sau Michigan. Analistul Al Jazeera remarcă faptul că Harris poate fi esențială în demolarea pretențiilor lui Trump că el reprezintă „legea și ordinea” în America.

Care sunt votanții lui Trump?

Care este de fapt relația dintre votanții albi și populația afro-american în viitorul proces electoral?

Albii compun astăzi trei sferturi din populația americană și dețin majoritatea în ambele partide istorice, sunt prin tradiție mai prosperi și mai puternici la nivel social. Însă tot albii sunt văzuți ca perpetuatori ai violenței, discriminării, hărțuirii femeilor și a minorităților. Un procent de 55% dintre albi cred că americanii se confruntă curent cu discriminarea rasială. Pe de altă parte 84% dintre albii republicani cred că țara a mers prea departe cu acordarea de drepturi egale populației de culoare, chiar dacă rasismul structural rămâne o problemă peste Ocean.

Așa cum remarca istoricul Universității Princeton Kevin Kruse, clasa, religia și rasa sunt întrețesute în America modernă, cu largi rădăcini în istorie. Kevin Kruse consideră că rasismul de modă veche și conservatorismul cultural au contribuit la marginalizarea minorităților și imigranților, a musulmanilor, homosexualilor sau oricăror altor minorități diferite de marea masă, la un nivel mult mai serios decât globalizarea, automatizarea industrială sau inegalitatea socială sistematică.

Iată motivele din America profundă care explică de ce un președinte controversat rămâne popular, nu numai printre albii care s-au bucurat de reduceri de impozite și mai puține reglementări ale afacerilor lor, ci și pentru familiile din clasa de mijloc.

De fapt, Trump a ascultat vulnerabilitățile clasei muncitoare albe sau disensiunile rasiale, religioase și culturale, promițând că restituie Americii albe măreția sa.

Evident,  promisiunile lui Trump rezonează perfect cu așteptările republicanilor, care tânjesc să vadă restaurată supremația albilor, concluzionează analistul Al Jazeera .