Evenimentul ZileiVremeaCod roșu de inundații de la Institutul Național de Hidrologie. Care sunt județele afectate

Cod roșu de inundații de la Institutul Național de Hidrologie. Care sunt județele afectate

Cod roșu de inundații de la Institutul Național de Hidrologie. Care sunt județele afectate
Din cauza precipitațiilor abundente, a fost emisă de către specialiști o avertizare ce vizează județele Vâlcea, Gorj și Mehedinți.

Hidrologii au emis, în această dimineață, avertizări cod roşu de inundaţii pe râuri din judeţele Vâlcea, Gorj şi Mehedinţi, valabile pe durata următoarelor ore.

Conform Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), până la ora 12:00, se vor produce în continuare scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu depăşiri ale Cotelor de Pericol pe râul: Lotru – bazin aval Ac. Brădişor, judeţul Vâlcea, pe râul Motru – bazin amonte S.H. Broşteni, judeţele Gorj şi Mehedinţi şi pe afluenţii de dreapta ai Oltului aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Lotru – amonte Ac. Ioneşti, judeţul Vâlcea.

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare şi pe unele râuri din bazinele hidrografice: Motru – bazin amonte S.H. Târmigani. Avertizările au fost emise în urma precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă, evoluţiei formaţiunilor de gheaţă şi propagării.

Va ninge în Carpații Orientali și Meridionali

Astăzi, vremea va fi în continuare caldă, deşi valorile termice vor marca o scădere faţă de intervalul precedent. Pe parcursul zilei vor fi înnorări şi va ploua pe arii relativ extinse în jumătatea de nord a ţării, iar în restul teritoriului cerul va deveni, treptat, variabil şi ploi slabe vor mai fi pe alocuri în primele ore. În Carpaţii Orientali şi Meridionali va continua să ningă, dar în general slab cantitativ.

Noaptea, cerul va fi degajat în cea mai mare parte a ţării, dar pe spaţii mici se va semnala ceaţă. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări la munte, dar temporar, pe arii restrânse, şi în restul teritoriului, în special în regiunile sudice. Temperaturile maxime se vor încadra între 3 şi 14 grade, cu cele mai ridicate valori în sudul şi sud-estul extrem, iar cele minime vor fi cuprinse între -5 şi 6 grade.


Accesează: