Evenimentul Zilei > Social > E prăpăd în România! Cod galben de inundaţii. Sute de oameni sunt izolați VIDEO
E prăpăd în România! Cod galben de inundaţii. Sute de oameni sunt izolați VIDEO

E prăpăd în România! Cod galben de inundaţii. Sute de oameni sunt izolați VIDEO

Scurgerile de pe versanţi în urma topirii zăpezii au umflat apele pâraielor din Judeţul Buzău, iar nivelul apei din barajul de la Siriu a crescut alarmant de mult.

Trebuie menţionat că Institutul Naţional de Hidrologie a emis un Cod galben de inundaţii pentru tot judeţul inclusiv până duminică, la ora 16:00.

În urma topirii zăpezii, apele s-au umflat şi au provocat o viitură puternică pe răul Slănic unde a rupt un podeţ care ajuta localnicii să treacă de partea cealaltă a râului. Iar acum, conform datelor transmise din Buzău, localnicii au rămas izolați.

Aşdar, potrivit autorităţilor locale, locuitorii a două sate au rămas izolaţi din cauza podeţului luat de ape. Puntea era singura legătură cu centrul comunei.

Oamenii din două sate au rămas izolaţi de restul lumii

Ce-i şi mai grav pentru oamenii izolaţi, este că încă nu se poate interveni pentru ei deoarece debitul raului este foarte mare şi utilajele nu pot lucra în aceste condiţii extrem de grele.

 În judeţul Buzău este în vigoare un Cod galben de inundaţii pe mai multe râuri până duminică la ora 16:00. Cauza principală este topirea zăpezii şi a ploilor abundente. Sunt vizate îndeosebi râul Buzău (foto) cu afluenţii aferenţi sectorului aval de barajul Siriu – judeţele: Buzău şi Prahova, şi râul Râmnicu Sărat, bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior – judeţele: Vrancea şi Buzău, potrivit informărilor de pe site-ul Meteo Buzău.

Râul Buzau: Podul Maracineni:

 ”Azi am intervenit de urgenţă în câteva zone afectate de apă, situaţia este sub control. Cum se mai potoleşte Slănicul intervenim la Săreni, iar în perioada următoare facilităm accesul pe izvorul din panta de la şcoala Malu Roşu”, a scris Claudiu Constantin, primarul din Lopătari pe contul de Facebook.

Atenţionare Meteo: vor fi predominat ploi în general moderate cantitativ, intensificări ale vântului.

În orele următoare vor fi precipitații în general moderate cantitativ, predominant sub formă de ploaie în sudul, estul, apoi și în centrul țării și mixte la munte. Cantitățile de apă vor depăși 15…25 l/mp și izolat 30 l/mp. Pe alocuri, în Moldova și în zona montană vor mai fi depuneri de polei. Local, vântul va prezenta intensificări, cu rafale în general de 40…50 km/h, iar pe crestele montane de peste 70…80 km/h.