Evenimentul Zilei > Vremea > Alertă de Cod Galben. Meteorologii vin cu vești proaste
Alertă de Cod Galben. Meteorologii vin cu vești proaste

Alertă de Cod Galben. Meteorologii vin cu vești proaste

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o nouă atenționare Cod galben de ploi puternice în zece județe, de sâmbătă până duminică. În zona montană va ninge, iar rafalele de vânt vor ajunge la 80 de kilometri pe oră.

Avertizare de Cod galben intră în vigoare sâmbătă la ora 8.00 și expiră duminică la ora 10.00.

Alerta anunță ploi în județele Gorj, Vâlcea, Sibiu, Brașov, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău, Vrancea și Covasna, cu precădere în zona subcarpatică și la altitudini mai mici de 1700 de metri, care vor fi importante cantitativ.

În zona Carpaților Meridionali și de Curbură, în general la altitudini de peste 1700 m, va ninge și se va depune strat de zăpadă, local consistent. Temporar, în zona montană înaltă vântul va avea intensificări, cu viteze la rafală de peste 70…80 km/h, viscolind ninsoarea, iar vizibilitatea va fi scăzută.

Temporar va ploua în majoritatea regiunilor, iar în cele sudice și estice se vor acumula cantități de apă ce vor depăși pe alocuri 15…20 l/mp.

Alertă de viituri

Alertă în județul Buzău unde câteva zeci de localnici din două sate au rămas izolați după ce o viitură puternică pe răul Slănic a rupt un pod pe tuburi, singura legătură cu restul comunei.

Satele Săreni și Chireni-Vârteju sunt situate pe malul drept al Slănicului și la fiecare ploaie puternică rămân izolate. De două zile plouă continuu în zonă, iar topirea zăpezii a umflat apele răului.

Autoritățile spun că nu pot interveni până la oprirea ploii, deoarece debitul este foarte mare și utilajele nu fac față.

Hidrologii au emis un cod galben de inundații pe râurile Buzău și Râmnicu Sărat și pentru afluenții acestora, valabil până duminică la ora 16.00.

Vremea în Capitală în următoarele trei zile

În București, astăzi vremea se menține închisă și vin câteva ploi slabe, mai ales la începutul zilei. Vântul va sufla slab, se încălzește și după prânz se ating 7 grade Celsius.

Sâmbătă avem o zi caldă dar închisă. La amiază se vor înregistra 9 grade, dar nu scăpăm de înnorări și ploi, iar vântul mai are unele porniri.

Și duminică va fi neobișnuit de cald pentru această perioadă, însă vremea va fi mohorâtă, cu ploi trecătoare spre seară și un vânt mai activ. În termometre vor fi 11 grade ziua iar în noaptea următoare, se ating 6…7 grade.

Luni vremea va fi închisă și caldă pentru această dată. Ploile apar temporar pe parcursul zilei și vântul va fi mai insistent. În noaptea de luni spre marți, vor fi condiții de ceață și minima va ajunge pe la 5 grade.