Evenimentul Zilei > Actualitate > Cod roșu! Incident la centrala nucleară din Finlanda. Nivelul radiațiilor a crescut
Cod roșu! Incident la centrala nucleară din Finlanda. Nivelul radiațiilor a crescut

Cod roșu! Incident la centrala nucleară din Finlanda. Nivelul radiațiilor a crescut

Alertă mondială! Un incident petrecut la centrala nucleară Olkiuoto din Finlanda, aflată la 200 de km de capitala țării, a făcut ca nivelul radiațiilor să crească.

Anunțul a fost făcut de Agenția Internațională pentru Energie, notează iaea.com. Autoritățile finlandeze în domeniul nuclear au transmis că nivelul radiațiilor a crescut în interiorul centrale nucleare, însă acestea nu au fost depistate și în exterior. Situația e sub control, afirmă finlandezii, însă în următoarele ore și zile vor fi mai multe anchete.

AIEA supraveghează situația de la Olkiluoto

AIEA a precizat că este în dialog permanent cu STUK și că va anunțat mai multe informații pe măsură ce sunt disponibile.

Problema a apărut în jurul orei 13:00, la Centrala numărul 2, iar reactorul nuclear a fost oprit de urgență.

„Nu există indicii ale unei scurgeri de combustibil și nu mai există niveluri excepționale de radiații în interiorul centralei”, a precizat STUK, într-un comunicat.

În pofida comunicatului, autoritățile finlandeze au ieșit cu declarații publice și au cerut să le fie prezentată situația cu toate detaliile necesare. „Acesta este un incident semnificativ și excepțional, prin urmare considerăm că este important să oferim informații corecte”, a declarat ministrul finlandez Aino-Kaisa Pekonen.

Potrivit Reuters, creșterea rapidă a radiației ar putea proveni din materialul filtrant contaminat care a ajuns în sistemul de răcire.

Potrivit autorităților finlandeze, nivelul de radiații ridicat a fost detectat într-o încăpere unde în mod normal sunt înregistrate valori mai mari și niciun angajat al companiei nu a fost expus radiațiilor.

Centrala nucleară Olkiluoto are o capacitate de 890 de megawați.

După acest incident, prețul energiei electrice din Finlanda a crescut până la 2.000 de euro pe megawatt oră.