Cod roșu de caniculă în Grecia. Mii de români, în pericol

Cod roșu de caniculă în Grecia. Mii de români, în pericol Sursă Dreamstime

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că a fost emisă o avertizare de Cod roșu de caniculă în Grecia și că turiștii români care se simt rău pot cere ajutorul Ambasadei României la Atena. Există și un risc ridicat de incendii.

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că Serviciul local de Meteorologie (EMY) a prelungit perioada pentru care este valabil actualul cod roşu de caniculă, pentru întreg teritoriul Greciei și că vor fi temperaturi de 42 de grade Celsius.

Autorităţile au emis o nouă avertizare privind creşterea riscului apariţiei incendiilor, producerea acestora fiind favorizată de temperaturile ridicate (cu 5-7 grade Celsius peste media anuală normală), gradul foarte scăzut de umiditate al combustibililor naturali (ex.: crengi/vegetaţie/frunze/ace de pin uscate) şi existenţa condiţiilor de propagare rapidă a unor potenţiale focare, din cauza intensificării vitezei vântului.

Numerele de urgență la care pot suna romînii

Ministerul Afacerilor Externe le-a reamintit românilor că nu au voie să desfășoare nicio activitate în aer liber care poate produce scântei sau foc. Cetăţenii români pot suna la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena: +302106710035 şi Consulatului General al României de la Salonic: +302310340088, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Românii care se simt rău din cauza căldurii pot suna și la numărul de telefon de urgenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă: +306978996222 şi Consulatului General al României de la Salonic: +306946049076.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor web: http://atena.mae.ro, http://salonic.mae.ro, https://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_ro, www.meteoalarm.org, www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (http://www.mae.ro/app_cs).

Canicula afectează turismul în Grecia

Ministerul Culturii din Grecia a anunțat că a luat măsuri pentru a proteja vizitatorii la situl Acropole în timpul valului de căldură. Lina Mendoni a efectuat o vizită la sit la primele ore ale dimineții, în timp ce Crucea Roșie a răspuns la o solicitare a ministerului și a distribuit gratuit cel puțin 20.000 de sticle de apă vizitatorilor.

Aceste măsuri au fost luate după ce sute de oameni au fost văzuți la coadă pentru a vedea Acropolele din Atena. O parte din ei au murit sau au ajuns la spital din cauza caniculei.