Evenimentul Zilei > Social > METEO. COD GALBEN de ploi, ninsori viscolite și polei, de JOI dimineață până VINERI la ora 14. Care sunt ZONELE AFECTATE
METEO. COD GALBEN de ploi, ninsori viscolite și polei, de JOI dimineață până VINERI la ora 14. Care sunt ZONELE AFECTATE

METEO. COD GALBEN de ploi, ninsori viscolite și polei, de JOI dimineață până VINERI la ora 14. Care sunt ZONELE AFECTATE

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de ploi, ninsori viscolite şi polei în următoarele zile. Avertizare de cod galben va fi valabilă de joi dimineață, de la ora 4.00, până vineri la ora 14.00. În ce privește regiunile afectate, este vorba de nord-estul, sud-estul, sudul, centrul și sud-vestul țării. Vântul va sufla cu 70 de kilometri pe oră în Muntenia, Moldova și la munte

Potrivit ANM, va fi cod galben de ploi, lapoviţă, ninsori şi viscol în zona Munţilor Banatului, în Carpaţii Meridionali şi Carpaţii de Curbură. 

„În zona Munților Banatului, în Carpaţii Meridionali şi Carpaţii de Curbură vor fi precipitații abundente, astfel încât în intervalul menționat se vor acumula cantităţi în general de 25…50 l/mp. Acestea vor fi predominant sub formă de ninsoare mai ales la altitudini de peste 1500 m, unde şi vântul va avea intensificări cu rafale de 60…80 km/h, viscolind şi troienind zăpada”, au transmis meteorologii.

La altitudini mai joase, precipitațiile vor fi în special sub formă de ploaie şi lapoviţă, favorizând topirea stratului de zăpadă.

De asemenea, va fi cod galben de ninsori, local însemnate cantitativ, strat nou de zăpadă consistent, intensificări temporare ale vântului în cea mai mare parte a Moldovei şi în zona Carpaţilor Orientali.

În județele Bacău, Neamţ, Iaşi, Suceava, Botoșani şi în zona Carpaților Orientali vor fi perioade în care va ninge, local însemnat cantitativ şi se va depune strat nou de zăpadă consistent.

În județele Vaslui şi Vrancea vor fi precipitații mixte ce vor favoriza formarea poleiului.

Local şi temporar vântul va avea intensificări cu viteze în general de 40…55 km/h şi peste 70 km/h la munte, viscolind şi spulberând zăpada.

În plus, se vor înregistra ploi însemnate cantitativ în nordul şi vestul Olteniei şi în nordul Munteniei. De asemenea, vor fi intensificări ale vântului şi polei în centrul şi nord-estul Munteniei şi în sud-estul Moldovei.

Temporar, vor fi precipitații mai ales sub formă de ploaie în regiunile sudice şi sud-estice, unde se vor acumula cantități de apă cuprinse în general între 10 şi 25 l/mp.

În nordul şi vestul Olteniei, precum şi în nordul Munteniei acestea vor fi de 25…50 l/mp, determinând topirea stratului de zăpadă, în special în zona deluroasă a Olteniei.

În centrul şi nord-estul Munteniei şi în sud-estul Moldovei vor fi intensificări ale vântului cu rafale de 50…70 km/h şi se va semnala polei.

În restul teritoriului, trecător şi pe arii restrânse, se va depune polei şi se vor semnala intensificări ale vântului. Precipitații, local însemnate cantitativ în jumătatea de sud a ţării, vor fi şi în zilele de la sfârşitul săptămânii" a transmis ANM, conform news.ro