Evenimentul Zilei > Vremea > Cod galben de ploi și viscol în 12 județe din țară. Avertizare meteo transmisă de ANM
Cod galben de ploi și viscol în 12 județe din țară. Avertizare meteo transmisă de ANM

Cod galben de ploi și viscol în 12 județe din țară. Avertizare meteo transmisă de ANM

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare cod galben valabilă până duminică seara. Sunt așteptate ploi torențiale, intensificări ale vântului și viscol puternic în zonele montane înalte.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare cod galben de precipitaţii abundente şi viscol în zona Carpaţilor Meridionali. Astfel, până duminică seara, la ora 20.00, zona menționată este vizată de ploi torențiale, iar la altitudini mai mari de 1.700 de metri va fi viscol puternic.

Codul galben vizează următoarele județe: Buzău, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Caraș Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu și Brașov.

Ploi și vânt puternic

Potrivit ANM, în zona montană şi submontană a Olteniei şi Munteniei, se vor acumula cantităţi de precipitaţii care vor depăși în general de 25- 40 l/mp. Acestea vor fi sub formă de ploaie, iar la altitudini de peste 1.500 de metri se vor înregistra precipitații mixte.

De asemenea, la altitudini mai mari de 1.700 de metri, în Carpaţii Meridionali va ninge. Vor fi perioade în care vântul va sufla cu peste 90 km/oră, va viscoli zăpada, iar vizibilitatea va fi extrem de scăzută.

Când vine iarna

Iarna se lasă încă așteptată în România. Potrivit meteorologilor vom avea parte de ninsori mai abundente abia în a doua jumătate a lunii feburarie. Până atunci, temperaturile vor fi mai mari decât ar fi normal în această perioadă a anului.

În săptămâna 23-30 ianuarie va fi mai cald decât ar fi normal la finalul lunii ianuarie, în toată țara. Cantitățile de precipitații vor fi local deficitare la munte, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval, potrivit ANM.

În săptămâna 30 ianuarie – 6 februarie, temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în cea mai mare parte a țării. Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru această perioadă, în toate regiunile.

Și în săptămâna 6 – 13 februarie, vremea va fi mai caldă decât ar fi normal, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări. Abia din 15 februarie, tenperaturile se vor apropia de cele normale unei luni de iarnă.

Publicat in categoriile: Vremea
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: