Evenimentul Zilei > Vremea > Cod galben de caniculă până pe 31 iulie. Harta cu județele afectate
Cod galben de caniculă până pe 31 iulie. Harta cu județele afectate

Cod galben de caniculă până pe 31 iulie. Harta cu județele afectate

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis un nou avertisment de Cod galben de caniculă, valabil până la sfârșitul lunii.

Fenomenele vizate de ANM sunt: val de căldură, disconfort termic ridicat și caniculă.

În cea mai mare parte a țării, în ultimele zile ale lunii iulie, valul de căldură se va extinde și se va intensifica treptat, disconfortul termic va crește, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În regiunile vestice, sudice și local în restul teritoriului va fi caniculă. Temperaturile maxime se vor situa, în general, între 34 și 39 de grade, cu cele mai ridicate valori în Oltenia și Muntenia. Local, noaptea, temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade.

De altfel, meteorologii au anunțat că, începând de marți, de la o zi la alta, valorile vor fi în creștere: 37-38 de grade, posibil 39, chiar 40 de grade în Lunca Dunării miercuri, joi, vineri și sâmbătă. Inclusiv prima zi din luna luna august păstrează această caracteristică, cu 37-38 de grade în partea de vest, sud-vest și sud a țării.

”Vor fi nopți tropicale, pentru că temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade, așa încât acest nou val de căldură persistent va fi deosebit de accentuat, cu temperaturi resimțite în bună parte din țară. Mai ales acolo unde valorile de temperatură măsurate în condiții standard depășesc 37-38 de grade, cu siguranță temperaturile resimțite vor fi unele semnificative”, a precizat Elena Mateescu, directorul ANM.

Publicat in categoriile: Vremea
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: