Coca Cola revine în Rusia. Companiile occidentale dau vina pe sancțiunile impuse de Moscova

Coca Cola revine în Rusia. Companiile occidentale dau vina pe sancțiunile impuse de Moscova Sute de companii străine au rămas în Rusia. Sursa Foto: Arhiva EVZ

The Coca-Cola Company a depus în luna aprilie cereri la Rospatent pentru înregistrarea a 8 mărci comerciale în Rusia. Compania a părăsit țara în urma războiului din Ucraina.

Coca-Cola revine în Rusia după luni de absență

Astfel, după ce a decis să părăsească piața din Rusia, The Coca-Cola Company dorește să înregistreze mărcile Sprite, Power Ade, Fanta.

Chiar dacă compania a suspendat activitățile în martie 2022, magazinele rusești puteau scoate la vânzare băuturi Coca-Cola importate din alte țări.

În urmă cu două săptămâni, publicația Financial Times explica cum o parte din companiile străine care și-au anunțat planurile de a părăsi piața rusă au rămas să lucreze în Rusia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Coca cola, băutură

Sute de companii au rămas în Rusia

Printre cele mai mari companii care au decis să rămâne în Rusia se numără Natura &; Co (care include Avon Products), producătorul francez de gaze industriale Air Liquide și grupul britanic de consumatori Reckitt.

După începerea războiului companiile au fost obligate să plătească o taxă de 15% dacă doresc să părăsească Rusia. Mai mult decât atât, potrivit publicației, a devenit dificil să se găsească cumpărători care să se potrivească atât companiilor, cât și autorităților Federației Ruse.

Un director executiv a luat apărarea companiilor, care „s-au aflat între ciocan și nicovală":

„Au spus că vor pleca. Dar li s-a oferit o alegere care era inacceptabilă pentru ei", a explicat directorul la FT.

Companiile au considerat că este datoria lor morală să părăsească Rusia

În primele săptămâni după invazie, companiile au considerat că este datoria lor morală să părăsească Rusia:

„Unele dintre aceste companii au construit patru sau cinci fabrici în 30 de ani. Nu le vor vinde cu o reducere de 90%", a spus sursa.

Peste 2100 de corporații transnaționale au rămas pe piața rusă, potrivit datelor Școlii de Economie din Kiev. Aproximativ 1.600 de companii internaționale au părăsit piața sau și-au redus activitățile.