Reprezentanții Misiunii Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) în Moldova au anunat că, pe 10 iunie, au încercat să viziteze mai multe unități ale Forței Comune de Menținere a Păcii (JPKF) desfășurate în Transnistria, dar nu au fost lăsați să intre de autoritățile pro-ruse din regiune.
Rușii și pro-rușii din Transnistria încalcă reglementările și acordurile internaționale
Refuzul forțelor putiniste din autodeclarata republică Transnistria de a permite accesul la Forța Comună de Menținere a Păcii a făcut obiectul unei ședințe a Comisiei mixte de control (CCM), care a avut loc pe 13 iunie la Bender.
Delegația de reprezentanți ai OSCE ar fi trebui să viziteze mai multe baze ale Forțelor Comune de Menținere a Păcii din Varnița, Bender și Grigoriopol. Dar, deși Comisia a fost sesizată anterior cu privire la această vizită, reprezentanții contingentelor militare ale Federației Ruse și Transnistriei nu au permis accesul la instalațiile militare.
Misiunea OSCE și-a exprimat regretul față de această interdicție neîntemeiată, a transmis delegația moldovenească din CCM.
Pro-rușii nu respectă nimic
În același timp, însă, personalul misiunii OSCE și-a exprimat recunoștința față de conducerea contingentului militar moldovenesc pentru deschiderea și transparența sa în interacțiunea pe probleme legate de operațiunea de menținere a păcii în zona transnistreană.
Important de precizat este că Misiunea OSCE, în baza Principiilor de cooperare cu Comisia mixtă de control, semnate la 10 decembrie 2004, are dreptul de a vizita instalațiile Forțelor mixte de menținere a păcii.
Rușii fac probleme în Transnistria
Refuzul de acces a venit în contextul în care delegația Republicii Moldova și-a exprimat poziția cu privire la inadmisibilitatea propunerii oricăror condiții care ar împiedica îndeplinirea sarcinilor Misiunii OSCE în Zona de Securitate. De asemenea, delegația Republicii Moldova a cerut și încetarea interpretării distorsionate a documentelor operațiunii de menținere a păcii cu privire la Nistru.
În ședința Comisiei s-a decis și ca, în locul celor care și-au îndeplinit mandatele de observatori militari, membri și experți, să fie numiți noi reprezentanți ai delegațiilor.
Reamintim că forțele comune de menținere a păcii includ contingente militare din Federația Rusă și Republica Moldova, precum și angajați ai forțelor de securitate ilegale din Transnistria.