Rusia și Transnistria au blocat accesul OSCE

Rusia și Transnistria au blocat accesul OSCE Sursa Foto Press service of the President of the PMR

Reprezentanții Misiunii Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) în Moldova au anunat că, pe 10 iunie, au încercat să viziteze mai multe unități ale Forței Comune de Menținere a Păcii (JPKF) desfășurate în Transnistria, dar nu au fost lăsați să intre de autoritățile pro-ruse din regiune.

Rușii și pro-rușii din Transnistria încalcă reglementările și acordurile internaționale

Refuzul forțelor putiniste din autodeclarata republică Transnistria de a permite accesul la Forța Comună de Menținere a Păcii a făcut obiectul unei ședințe a Comisiei mixte de control (CCM), care a avut loc pe 13 iunie la Bender.

Delegația de reprezentanți ai OSCE ar fi trebui să viziteze mai multe baze ale Forțelor Comune de Menținere a Păcii din Varnița, Bender și Grigoriopol. Dar, deși Comisia a fost sesizată anterior cu privire la această vizită, reprezentanții contingentelor militare ale Federației Ruse și Transnistriei nu au permis accesul la instalațiile militare.

Misiunea OSCE și-a exprimat regretul față de această interdicție neîntemeiată, a transmis delegația moldovenească din CCM.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pro-rușii nu respectă nimic

În același timp, însă, personalul misiunii OSCE și-a exprimat recunoștința față de conducerea contingentului militar moldovenesc pentru deschiderea și transparența sa în interacțiunea pe probleme legate de operațiunea de menținere a păcii în zona transnistreană.

Important de precizat este că Misiunea OSCE, în baza Principiilor de cooperare cu Comisia mixtă de control, semnate la 10 decembrie 2004, are dreptul de a vizita instalațiile Forțelor mixte de menținere a păcii.

Transnistria

Transnistria

Rușii fac probleme în Transnistria

Refuzul de acces a venit în contextul în care delegația Republicii Moldova și-a exprimat poziția cu privire la inadmisibilitatea propunerii oricăror condiții care ar împiedica îndeplinirea sarcinilor Misiunii OSCE în Zona de Securitate. De asemenea, delegația Republicii Moldova a cerut și încetarea interpretării distorsionate a documentelor operațiunii de menținere a păcii cu privire la Nistru.

În ședința Comisiei s-a decis și ca, în locul celor care și-au îndeplinit mandatele de observatori militari, membri și experți, să fie numiți noi reprezentanți ai delegațiilor.

Reamintim că forțele comune de menținere a păcii includ contingente militare din Federația Rusă și Republica Moldova, precum și angajați ai forțelor de securitate ilegale din Transnistria.