Evenimentul Zilei > Social > CNAS a DESCOPERIT de ce nu merge CARDUL de SĂNĂTATE
CNAS a DESCOPERIT de ce nu merge CARDUL de SĂNĂTATE

CNAS a DESCOPERIT de ce nu merge CARDUL de SĂNĂTATE

Sistemul informatic pe care funcționează cardul de sănătate, și care se blochează aproape săptămânal, nu a fost proiectat pentru gradul de complexitate căruia trebuie să-i facă faţă, a declarat preşedintele CNAS, Laurenţiu Mihai.

"Realitatea este mult mai complexă decât a fost proiectat sistemul informatic. În plus, aplicaţiile informatice sunt vechi şi acestea sunt motivele pentru care au apărut adesea întreruperi şi defecţiuni. Adăugăm în fiecare zi date noi, dar şi aplicaţii noi, şi e clar că efortul de a-l ţine funcţional este mare. Orice îmbunătăţire trebuie făcută în timp ce el funcţionează şi asta e una dintre marile provocări", a spus preşedintele CNAS, Laurenţiu Mihai.

Laurenţiu Mihai a adăugat că instituţia pe care o conduce va achiziţiona în cel mai scurt timp servicii de întreţinere pentru sistemul informatic.

Pe de altă parte, preşedintele CNAS este de acord şi că este necesară o finanţare mai bună pentru cabinetele medicilor de familie. Însă, el consideră că aceştia ar trebui să ofere o gamă mai largă de servicii medicale. În plus este necesară şi o definire mai clară a criteriilor de eficienţă pentru activitatea medicilor de familie, fie că este vorba de un anumit număr de examene de bilanţ ori de vizite la domiciliu.

Potrivit şefului CNAS, una din schimbări ţine de prescrierea reţetelor compensate în baza scrisorilor medicale primite de la specialişti.

Laurenţiu Mihai a spus, potrivit RRA: "Se redefineşte medicul prescriptor, astfel încât medicul de familie să poată emite respectiva reţetă numai pe baza scrisorii medicale, fără să-i mai fie imputată."

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.