Evenimentul Zilei > Social > CNAS are un anunț pentru milioane de români. Incredibil, dar se întâmplă în 2021
CNAS are un anunț pentru milioane de români. Incredibil, dar se întâmplă în 2021

CNAS are un anunț pentru milioane de români. Incredibil, dar se întâmplă în 2021

Reprezentanții Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) au anunțat vineri că milioane de români vor fi afectați a treia zi la rând din cauza ultimelor erori ale platformei informatice.

Este vorba despre celebrele erori de conectare care au afectat multe familii de români în momentul în care au mers la medicul familie și nu numai. Explicația pentru aceste probleme nu este nouă.

În prim-plan a apărut sistemul subdimensionat şi construit pe tehnologii şi echipamente învechite. Într-un comunicat de presă, CNAS a transmis se lucrează pentru remedierea problemelor.

”În ultimele 3 zile, platforma informatică a asigurărilor de sănătate (PIAS) a înregistrat unele disfuncționalităţi care au fost investigate şi s-au luat masuri pentru remedierea lor. Disfuncţionalităţile nu au fost rezolvate în totalitate, astfel că şi astăzi există situaţii în care la accesarea platformei de către furnizori se mai înregistrează erori de conectare.

CNAS nu scapă de vechile probleme

CNAS, împreună cu partenerii care asigură mentenanță PIAS, fac eforturi pentru remedierea cât mai urgentă a situației. Din analizele efectuate până în prezent asupra platformei, una dintre cauze o reprezintă suprasolicitarea PIAS, dat fiind că în această perioadă o parte dintre furnizorii aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări încarcă în platformă raportările lunare.

Pe de altă parte, sistemul informatic al asigurărilor sociale de sănătate este subdimensionat şi construit pe tehnologii şi echipamente învechite. CNAS a inițiat un proiect pentru redimensionarea şi retehnologizarea sistemului informatic, care va fi realizat cu fonduri din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Pe termen scurt, până la remedierea situației, specialiştii IT din cadrul CNAS încearcă să intervină cu soluții punctuale la problemele sesizate de furnizori pe adresa pe care o au la dispoziție: suport.siui@casan.ro.

Sfaturile pentru medicii de familie

Până la remedierea în totalitate a disfuncţionalităţilor, furnizorii de servicii medicale care nu își pot desfășura activitatea în modul online, vor introduce serviciile acordate în mod offline, urmând să le transmită online după remediere.

«Ne cerem scuze pacienților şi furnizorilor pentru problemele întâmpinate în accesarea sistemului informatic al asigurărilor de sănătate. Vom întreprinde toate demersurile necesare pentru a rezolva punctual această situație.

Din păcate, cu toate eforturile depuse de echipa CNAS, astfel de probleme mai pot apărea până la retehnologizarea şi redimensionarea sistemului», a declarat Adrian Gheorghe, președintele CNAS”, se arară în comunicatul de presă remis vineri pe cnas.ro.