Evenimentul Zilei > Politica > Cîțu a pus tunurile pe Firea. Unde au fost deturnate miliarde de lei. E vorba de căldură
Cîțu a pus tunurile pe Firea. Unde au fost deturnate miliarde de lei. E vorba de căldură

Cîțu a pus tunurile pe Firea. Unde au fost deturnate miliarde de lei. E vorba de căldură

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a oferit detalii despre neregulile găsite în urma controlului efectuat la Primăria Municipiului București, despre care afirmă că sub mandatul fostului primar a deturnat bugetele alocate spre cu totul alte destinații.

Potrivit ministrului Finanțelor, Primăria Capitalei a avut bani, a bugetat subvenţia, dar nu a plătit-o, banii fiind cheltuiţi pe alte proiecte.

PMB a deturnat destinația banilor

„PMB avut bani pentru plata subvenţiilor, dar a deturnat destinaţia banilor! PMB a bugetat banii pentru plata subvenţiilor: transport – 1,4 miliarde lei, energie termică – 935 milioane lei. Veniturile încasate de primărie, aşa cum au fost bugetate, au fost de 99% la 30 septembrie 2020. Prin OUG 135/2020 am pus la dispoziţia primăriilor încă 1 miliard de lei pentru plata facturilor restante. Primăria Bucureşti a avut bani, a bugetat subvenţia, dar nu a plătit subvenţia. Cel mai grav şi penal, banii bugetaţi pentru subvenţie au fost cheltuiţi pe alte ‘proiecte'”, a scris Cîţu, marţi, pe pagina sa de Facebook.

El a adăugat că acest mod de „lucru”, „de fapt furt pe faţă”, a falimentat RADET, Elcen etc. şi „a îmbogăţit firmele de casă ale celor care au administrat Bucureştiul în ultimii ani”.

„Vinovaţii vor răspunde”

„Vinovații vor răspunde! V-am promis”, a mai scris ministrul pe contul său personal. El a menţionat că au fost descoperite mai multe nereguli şi că acţiunea de control va fi reluată.

Ministrul Finanţelor Publice a organizat, luni, o conferinţă de presă în care a vorbit despre controlul Inspecţiei Economico-Financiare din MFP la PMB. Controlul a fost demarat în data de 30 ianuarie 2020 şi a durat până pe data de 10 martie 2020.

„Vom relua inspecţia la Primăria Municipiului Bucureşti pentru verificarea investiţiilor realizate din fonduri publice precum şi a celorlalte obiective de control neverificate. Deci continuăm controlul pentru ceea ce nu am putut să verificăm până în acest moment. V-am spus că acest control vine după o perioadă foarte lungă în care nu s-a făcut niciun control la PMB. (…)

Opinia mea personală este că la Primăria Municipiului Bucureşti banii destinaţi, şi este opinia mea personală, vom vedea ce vor spune şi controlul şi instanţele, dar banii destinaţi subvenţiei pentru energia termică, pentru transport au existat, au fost în buget, veniturile au venit, am suplimentat veniturile şi totuşi au ajuns în altă parte. Au ajuns pe baza unor contracte în alte destinaţii. Trebuie să aflăm unde au ajuns acei bani şi bineînţeles, toţi cei responsabili vor răspunde pentru aceasta”, a declarat Florin Cîţu.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.