Oamenii care nu trebuie să mănânce cireșe. Riscurile sunt mari

Oamenii care nu trebuie să mănânce cireșe. Riscurile sunt mari Cireșe. Sursa foto: EVZ

Există anumiți oameni care nu trebuie să mănânce cireșe niciodată. Aceste fructe delicioase sunt antiinflamatoare, bogate în vitamine și îmbunătățesc memoria, dar nu pentru toată lumea. Fundația Spaniolă pentru Nutriție (FEN) a declarat că cireșele sunt o sursă bogată de carbohidrați, în care ies în evidență zaharurile simple precum fructoza, glucoza și zaharoza. Ele au valoare calorică moderată.

Ce conțin cireșele

Cireșele conțin cantități moderate de vitamina C, tiamină, folați și provitamina A. De asemenea, furnizează potasiu în cantități considerabile și, într-o măsură mai mică, magneziu, fier, fosfor și calciu.Compoziția cireșei se remarcă prin prezența compușilor bioactivi precum antociani, monoterpene, precum alcoolul perilic și flavonoide precum acidul elagic. Acestea oferă beneficii suplimentare pentru sănătate.

cireșe

Sursa foto: Pixabay

Ce beneficii au cireșele

  • Antocianinele prezente în cireșe pot regla producția de insulină și pot reduce nivelul de glucoză, pe lângă reducerea trigliceridelor, colesterolului și a tensiunii arteriale
  • Inhibă enzima xantin oxidază, ceea ce îi face aliați în combaterea acidului uric ridicat și prevenirea gutei, reducând chiar și atacurile acestei boli cu până la 75%.
cireșe

Sursa: dreamstime.com

  • Cireșele pot atenua deteriorarea musculară după exercițiu fizic, datorită compușilor lor fenolici, cum ar fi antocianinele.
  • Datorită conținutului lor de triptofan, serotonină și melatonină, cireșele pot promova o stare de spirit mai bună și pot îmbunătăți calitatea somnului și funcția cognitivă
  • Ciresele, bogate în polifenoli și vitamina C au proprietăți antioxidante și antiinflamatorii care reduc stresul oxidativ, inflamatia și tensiunea arteriala. În plus, contribuie la sănătatea cardiovasculară, a oaselor și a mușchilor și la menținerea pielii sănătoase și hidratate.

Cine nu are voie să mănânce cireșe

  • Alergia LTP: acele persoane cu o alergie la tipul de proteină LTP prezentă în alimentele de origine vegetală și fructe pot prezenta simptome precum mâncărime, umflare, dificultăți de respirație sau chiar șoc anafilactic.
  • Persoanele cu disconfort gastric: consumul acestuia nu este recomandat nici persoanelor care suferă de sindromul colonului iritabil sau de disconfort gastro-intestinal.
  • Persoanele cu probleme renale: deși au proprietăți de curățare și diuretice, cireșele nu sunt un mare aliat pentru acest tip de persoane din cauza cantității mari de potasiu, potrivit ziarulromanesc.de.