Ciorbă de miel cu leuștean. Rețetă clasică din Transilvania
- Mădălina Sfrijan
- 18 aprilie 2025, 08:59

Ciorba de miel cu leuștean este nelipsită de pe masa de Paște, iar majoritatea gospodinelor o pregătesc în Sâmbăta Mare. Având în vedere că în acest preparat se pune o cantitate generoasă de borș sau oțet, tradiția spune că nu se poate pregăti în Vinerea Mare. Obiceiul amintește de patimile îndurate de Mântuitorul Iisus Hristos pe cruce.
Ciorbă de miel cu leuștean. Rețeta pas cu pas
Pentru ca ciorba de miel să ajungă pe masa de Paște, gospodinele trebuie să depună efort. Timpul de gătire este unul îndelungat, însă rezultatul final va fi pe măsura așteptărilor.
Ingredientele necesare pentru această rețetă:
- 1,5 kg de oase (cap, gât sau oase cu puțină carne)
- 3 morcovi
- 1 păstârnac
- 2 rădăcini de pătrunjel
- 2 cepe
- 2 legături de leuștean
- 4 cartofi
- sare
- piper
- 3 linguri de orez
- 1 litru de borș (3 linguri de oțet sau zeama de la o lămâie)
Pentru servire:
- smântână
- ardei iuți
Mod de preparare
Capul de miel se spală în mai multe ape și se îndepărtează globii oculari sau dinții. Gâtul, oasele și carnea de miel se taie în bucăți potrivite și se pun la fiert într-o oală cu trei litri de apă.

Carne de miel. Sursa foto: Pixabay
Ceapa, morcovii, păstârnacul și rădăcinile de pătrunjel se toacă mărunt și se adaugă peste carnea de miel.
Lăsați ciorba să fiarbă la foc mic timp de două ore, iar apoi adăugați orezul și cartofii tăiați. Lăsați preparatul să mai fiarbă încă 20 de minute, iar apoi adăugați borșul fiert separat.
Ciorbă de miel cu leuștean. Când ar trebui să adaugi leușteanul
Dacă vă doriți o ciorbă mai acră, puteți adăuga până la un litru de borș sau patru linguri de oțet. Deși leușteanul va aduce un plus de gust, o cantitate mai mare îi poate da preparatului un gust ușor amărui. Pentru a evita acest lucru, adăugați leușteanul chiar înainte de a servi ciorba de miel.
O puteți savura cu smântână grasă și ardei iuți.