Evenimentul Zilei > Politica > Cioloş încă nu se gândeşte la şefia USR PLUS. Va candida la prezidenţiale, în 2024?
Cioloş încă nu se gândeşte la şefia USR PLUS. Va candida la prezidenţiale, în 2024?

Cioloş încă nu se gândeşte la şefia USR PLUS. Va candida la prezidenţiale, în 2024?

Copreşedintele USR PLUS, Dacian Cioloş, a declarat recent că încă nu se gândeşte să candideze la şefia formaţiunii, la fel cum a lăsat să se înţeleagă şi cu privire la intrarea în cursa pentru un mandat la Palatul Cotroceni.

Cioloş încă nu se gândeşte la şefia USR PLUS. Fostul prim-ministru s-a mulţumit doar să spună că speră ca viitorul preşedinte al USR PLUS să fie desemnat prin referendum. Alegerile pentru şefia formaţiunii ar putea fi organizate în vară sau în toamnă.

Cioloş încă nu se gândeşte la şefia USR PLUS

Iată ce a declarat Dacian Cioloş când a fost întrebat despre o eventuală candidatură pentru şefia USR PLUS: „Nu ştiu, nu mi-am pus problema. După ce vom avea decizia în justiţie a fuziunii, după aceea vom stabili într-un termen rezonabil, de câteva luni, când vom putea organiza congresul.

Pentru că după ce se consfinţeşte fuziunea în justiţie, vom pregăti într-o primă fază organizarea alegerilor în filialele nou constituite, în urma fuziunii.

Vom începe discuţiile în partid şi pe statut şi apoi vom stabili congresul şi vom vedea în ce moment vom alege preşedintele partidului. Pentru că preşedintele USR PLUS, conform statutului, acum – şi aşa sper să rămână şi după aceea – e ales prin referendum de către toţi membrii partidului, nu de către congres.

Preşedintele partidului poate să fie ales independent de data la care e congresul şi vom vedea care e momentul oportun.”

Altfel, fostul premier a dorit să marcheze care sunt priorităţile sale îm prezent: „Până acolo mai este (n.r. – alegerile USR PLUS). Eu văd că sunt tot felul de subiecte de dezbatere…

Va candida Cioloş la prezidenţiale, în 2024?

Vă spun sincer că prioritatea mea acum e să dăm drumul cât mai repede la PNRR – Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Să ne asigurăm că el e structurat bine, pe nevoile României, şi că ne convingem şi partenerii europeni că e încadrat şi în obiectivele prioritare europene pe care tocmai le-am stabilit şi le-am votat în Parlamentul European zilele trecute.

Prioritatea mea e să văd că dăm drumul le reforma administraţiei publice şi că începem depolitizarea şi clarificăm care e nivelul de asumare de numiri politice şi care e nivelul de la care facem numiri prin concurs.”

Chestionat despre o candidatură şi mai importantă, cea pentru preşedinţia României, în 2024, Cioloş a răspuns: „Vedem. Până atunci mai e mult timp. Am spus că am deschidere, disponibilitate, dar o decizie încă nu am luat. O vom lua împreună cu colegii, la momentul potrivit.”

La 15 august 2020, delegaţii USR şi cei ai PLUS au adoptat într-un Congres desfăşurat online, protocolul de fuziune. Acela a fost momentul de început al formaţiunii USR PLUS, care are doi copreşedinţi, pe Dan Barna şi Dacian Cioloş

usrplus.ro dacianciolos