Ciolacu, mirat că 6 milioane de angajați au avut 8 milioane de concedii medicale. Acum vrea raport de la CNAS

Ciolacu, mirat că 6 milioane de angajați au avut 8 milioane de concedii medicale. Acum vrea raport de la CNAS Sursa foto: Arhiva EVZ

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că a cerut o analiză de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate privind concediile medicale din anul 2022. Ultimele date arată cu au fost acordate peste opt milioane de astfel de concedii anul trecut.

Marcel Ciolacu a declarat că în timpul ultime ședințe de Guvern a aflat că anul trecut au fost acordate peste opt milioane de concedii medicale în contextul în care doar șase milioane de români lucrează. Premierul a mai adăugat că a cerut Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) o analiză din care să se vadă din ce mediu, privat sau public, provin acești angajați. Liderul PSD susține că românii au abuzat de concediile medicale. Raportul pe care Guvernul îl va primi va fi făcut public.

„Aștept un raport de la președinta Casei de Sănătate, anul trecut au fost 8,1 milioane concedii medicale la o populație lucrativă de 6 milioane de români. Am cerut o analiză foarte clară, să vedem din ce domeniu sunt, dacă sunt din privat, dacă sunt din public. Ar însemna vreo 140 de ani de nemuncă în România. Este evident că s-a abuzat de acest fenomen și vă anunț că este o datorie la concedii medicale, de anul trecut, de 6 miliarde de lei, respectiv 1,2 miliarde de euro”, a declarat șeful Guvernului.

Ce spune Nicolae Ciucă despre concediile medicale

Fostul premier Nicolae Ciucă a declarat că problema concediilor medicale a fost un subiect discutat în coaliția de guvernare de mai mult timp. Liderul PNL a explicat că și din ultima analiză făcută s-a observat o problemă de sistem. Ciucă a mai adăugat că este așteptată o analiză cu concluzii și măsuri aferente din partea Ministerului Sănătății. Fostul premier a subliniat că sunt sume foarte mari de bani care trebuie plătite pentru aceste concedii.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Din analiza pe care am făcut-o la vremea respectivă, a rezultat clar că este o problemă de sistem. În felul acesta, va trebui ca decizia ce va fi luată în acest sens să aibă la bază o radiografie a întregului sistem, pentru că, într-adevăr, sunt sume foarte mari care trebuie plătite pe concediile medicale. De la Ministerul Sănătăţii avem nevoie de această analiză, cu concluziile şi măsurile aferente”, a spus Nicolae Ciucă în timpul unei conferințe de presă.