Mergi la dentist pe banii statului! Românii asigurați la CNAS vor beneficia de asigurare stomatologică din 1 iulie

Mergi la dentist pe banii statului! Românii asigurați la CNAS vor beneficia de asigurare stomatologică din 1 iulie Sursa foto: pixabay.com

Românii asigurați la CNAS vor beneficia, începând cu 1 iulie 2023, de mai multe servicii stomatologice. Legea le va permite asiguraților dreptul la un pachet de bază, stabilit prin contractul-cadru elaborat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Acest contract stabilește condițiile, tarifele și modalitățile de plată pentru serviciile medicale acoperite de asigurările de sănătate obligatorii.

Românii care au asigurare la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) beneficiază de o serie de servicii stomatologice. Odată ce noile pachete medicale vor intra în vigoare, serviciile medicale dentare decontate de stat se vor extinde. Începând cu 1 iulie 2023, românii care au asigurare medicală în sistemul de stat vor putea efectua, gratuit, detartrajul cu ultrasunete, periajul profesional și tomografiile dentare.

Potrivit Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, asigurații au dreptul la un pachet de servicii de bază. Acest pachet este stabilit prin contractul-cadru elaborat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Acest contract este un document care reglementează relația dintre sistemul de asigurări de sănătate și furnizorii de servicii medicale în România. El stabilește condițiile, tarifele și modalitățile de plată pentru serviciile medicale acoperite de asigurările de sănătate obligatorii.

Prin intermediul contractul-cadru, CNAS negociază și încheie acorduri cu diferiți furnizori de servicii medicale, cum ar fi spitalele, medicii specialiști, laboratoarele de analize etc, pentru a asigura accesul asiguraților la îngrijire medicală de calitate.  În contract sunt specificate serviciile medicale care sunt acoperite de asigurările de sănătate, tarifele și plafonul de rambursare pentru fiecare serviciu în parte. De asemenea, în document sunt prevăzute procedurile de autorizare și decontare, obligațiile furnizorilor de servicii și alte aspecte relevante.

Mai multe servicii stomatologice decontate de asigurarea medicală de stat

Persoanele asigurate prin CNAS au dreptul la mai multe servicii medicale dentare, printre care consultații, tratamente, intervenții chirurgicale, restaurarea sau înlocuirea dinților (tratamente protetice). Detalierea serviciilor de medicină dentară și condițiile acordării lor sunt prevăzute în Normele metodologice de aplicare a HG 521/2023.

Calitatea de asigurat oferă accesul la un pachet mult mai amplu de servicii medicale stomatologice, decât în cazul neasiguraților. Serviciile de medicină dentară incluse în pachetul de servicii de bază pot fi oferite de către oricare dintre medicii stomatologi sau clinicile stomatologice autorizate, cu excepția celor care presupun o supraspecializare, situație în care veți primi recomandare și îndrumare din partea medicului stomatolog.

Începând cu 1 iulie 2023, în lista serviciilor decontate de asigurarea CNAS intră și detartrajului cu ultrasunete, periajului profesional și a tomografiilor dentare.

Cine beneficiază de servicii stomatologice decontate integral de asigurarea de sănătate de stat

În cazul copiilor cu vârste de până la 18 ani, ei beneficiază de decontarea integrală a sumelor necesare tratamentelor dentare. Adulților li se decontează între 60 și 100% din acestea, iar beneficiarilor legilor speciale (veterani de război, revoluționari) beneficiază de decontare integrală, dacă serviciile medicale respective au fost acordate în rețeaua de stat.

Persoanele asigurate pot efectuat o consultație gratuită pe an. Acest consult include controlul oncologic stomatologic și eventual, planul de tratament. În cazul copiilor, accesul gratuit la consultații este bianual.

Serviciile de bază includ obturații, anestezii, extracții, tratamente ale afecțiunilor mucoasei bucale sau chiuretaje dentare. Asigurații mai pot beneficia și de confecționarea protezelor dentare (gratuit, o dată la patru ani), precum și reparații sau rebazări ale protezelor (de două ori pe an).

În cazul copiilor care necesită aparate ortodontice, decontarea costurilor se face integral. În aceeași categorie sunt și tinerii cu vârste de până la 26 de ani, dacă sunt elevi sau studenți și nu înregistrează venituri din muncă.

Beneficiari ai acestor deduceri sunt și studenții-doctoranzi care desfășoară activități didactice, potrivit contractului de studii de doctorat, în limita a 4 - 6 ore convenționale didactice pe săptămână, precum și persoanele care urmează modulul instruirii individuale, pe baza cererii lor, pentru a deveni soldați sau gradați profesioniști. Și în cazul acestor categorii de pacienți este valabilă condiția să nu realizeze venituri din muncă, situație în care casele de asigurări de sănătate vor deconta și în cazul lor 100% din tarifele aferente serviciilor de medicină dentară, dar numai dacă vârsta lor nu depășeste 26 de ani.

Serviciile de care beneficiază persoanele neasigurate

Nu doar persoanele asigurate la CNAS au pachete de bază. Un pachet minimal de servicii stomatologice gratuite le este oferit și persoanelor care nu au o asigurare de sănătate. Acesta include consultații, inclusiv control oncologic stomatologic, tratamente, redimensionări și reparații proteze (o singură dată pe an).

În cazul pacienților neasigurați, ei trebuie să plătească integral costurile pentru investigațiile paraclinice recomandate, așa cum sunt radiografiile dentare, tomografiile dentare CBCT și tratamentul prescris de medici, potrivit avocatnet.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News