CNAS va deconta noi servicii medicale. Măsura intră în vigoare de la 1 iulie

CNAS va deconta noi servicii medicale. Măsura intră în vigoare de la 1 iulie Sursa foto: Oksana Krasiuk | Dreamstime.com

Prin noul contract cadru, care va intra în vigoare de la data de 1 iulie 2023, Casa Națională de Asigurări de Sănătate a anunțat că va deconta noi servici medicale pentru populație. În plus, va exista și un program național de prevenție, care se va derula prin medicii de familie.

Oficial, Casa Națională de Asigurări de Sănătate a anunțat că adulţii cu vârsta între 18 şi 39 de ani vor beneficia anual de consultații de prevenție la medicul de familie.

Pentru a preveni o serie de boli grave, medicii de familie vor putea recomanda efectuarea de analize medicale, care vor fi decontate din conturile CNAS, dacă persoana în cauză este asigurată.

”În asistența medicală primară se creează cadrul legal care permite depistarea precoce a bolilor cu impact major asupra sănătăţii populaţiei şi se introduc noi instrumente în vederea realizării consultaţiilor preventive pentru persoanele cu vârsta între 40 şi 60 ani (riscograme pentru depistarea precoce a posibilității dezvoltării de boli cardio-vasculare, cerebro-vasculare, oncologice, a diabetului, a bolii cronice de rinichi, precum și pentru evaluarea sănătății mintale şi reproductive) şi pentru persoanele cu vârsta de peste 60 de ani (evaluarea comportamentelor cu impact global asupra sănătăţii, a riscului fatal cardiovascular, oncologic, al osteoporozei, de incontinenţă urinară, evaluarea sănătății mintale, a riscului de demenţă şi depresie)”, se arată într-un comunicat de presă al CNAS.

Ne puteți urmări și pe Google News

S-au modificat procentele de decontare

Cei de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate mai anunță că au fost modificate criteriile prin care se fac decontările din bugetul pentru sănătate, pentru serviciile efectuate.

”Mecanismul de finanțare în asistența medicală primară a fost modificat, astfel încât prin schimbarea ponderii plății per capita și pe servicii, de la 50%-50% la 35%-65%, s-a creat posibilitatea introducerii de noi servicii de prevenție de care vor beneficia mai mulți asigurați, din grupe de vârstă mai numeroase decât în prezent”, se mai arată în comunicatul CNAS.

Noi medicamente pe lista celor compensate

Noul contract cadru mai prevede că pe lista medicamentelor compensate se introduc noi reglementări privind prescrierea biosimilarelor, atât la inițierea tratamentului, cât și la continuarea acestuia, precum şi obligaţia caselor de asigurări de sănătate de a monitoriza semestrial prescrierea produselor biologice.

În pachetul de bază se introduc noi dispozitive medicale destinate recuperării unor deficienţe organice sau funcţionale în ambulatoriu, printre care menţionează: manșoanele compresive pentru asiguratele care au suferit intervenţii chirurgicale oncologice, fotoliul rulant activ, dispozitivul de asistare a tusei, orteza craniană.

„Stimularea prevenţiei şi profilaxiei nu mai este doar un deziderat, ci devine astfel un fapt în sine. Măsurile adoptate prin acest act normativ vor contribui esenţial la îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei prin inversarea „piramidei” serviciilor medicale de la tratarea cazurilor grave descoperite târziu, la depistarea precoce şi tratarea bolilor în faze incipiente”, a precizat Adela Cojan, președintele CNAS.