Evenimentul Zilei > Politica > Ciolacu are două variante pentru Iohannis. Ce a spus de George Simion și AUR
Ciolacu are două variante pentru Iohannis. Ce a spus de George Simion și AUR

Ciolacu are două variante pentru Iohannis. Ce a spus de George Simion și AUR

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, i-a transmis duminică lui Klaus Iohannis care sunt cele două variante de guvernare pe care social-democraţii le consideră ideale în actualul context politic stabilit de rezultatele ultimelor alegeri parlamentare.

Într-o intervenţie la Antena 3, Marcel Ciolacu a dezvăluit că partidul pe care îl conduce şi-a stabilit clar coordonatele cu privire la formarea noului guvern, iar faptul că a câştigat ultimele alegeri parlamentare îi conferă dreptul de a-şi impune primul-ministru. Cel ales pentru această funcţie este Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Acesta este planul pe care Ciolacu îl va expune luni, 14 decembrie, la Palatul Cotroceni, în cadrul consultărilor în care Iohannis va analiza propunerile partidelor cu privire la propunerile pentru funcţia de prim-ministru. Astfel, pentru PSD există varianta unui guvern minoritar sau a unui guvern de uniune naţională în care premierul este dat de social-democraţi.

Ciolacu cere mandat pentru Alexandru Rafila

Dincolo de cererile politice, Ciolacu nu a ratat ocazia de a-l ataca direct pe Iohannis, numindu-l „politrucul PNL”. De asemenea, preşedintele PSD l-a ironizat pe liderul de la Cotroceni susţinând că acesta este de vină pentru eşecul PNL la alegerile parlamentare.

„Președintele să-i dea mandat domnului Rafila să își creioneze majoritatea parlamentară. Cred că preşedintele Iohannis ar trebui, măcar acum, să recunoască faptul că a pierdut aceste alegeri, pentru că el a pierdut alegerile. A fost purtătorul de cuvânt, politrucul PNL.

În toată perioada campaniei electorale, se făceau conferințe de presă zilnic la un moment dat, din disperarea de a câștiga. Prima oară, erau doar miercurea, pe urmă și lunea. Am înțeles că mâine (n.r. – luni, 14 decembrie 2020), de exemplu, nu se mai pot face conferințe de presă.

Au funcționat conferințele de presă la Cotroceni doar în perioada campaniei electorale. De mâine sunt restricții. Ne vom duce cu propunea de prim-ministru, domnul doctor Alexandru Rafila și sperăm să intrăm în spiritul Constituției, iar președintele să-i dea mandat domnului Rafila să își creioneze majoritatea parlamentară, programul de guvernare, pe care deja îl avem creionat din campania electorală”, a spus liderul PSD.

Ciolacu acuză că Iohannis e vinovat pentru crize

Mai departe, Marcel Ciolacu a subliniat că Iohannis poartă responsabilitatea pentru criza economică şi pentru cea sanitară care afectează România în prezent. „Ne aflăm într-o criză sanitară și într-o evidentă criză economică.

Această obsesie a președintelui de a face alegeri, fără să țină cont de contextul în care se desfășoară alegerile, fără să țină cont de prioritățile românilor, ne-a dus într-o criză și politică.

Depinde de președinte cât de mult vrea să adâncească această criză politică. Noi avem acum un guvern interimar, incapabil să emită ordonanțe de urgență. Argumentul, când mi-a cerut mie, Klaus Iohannis, să votez Guvernul Orban, când se anunțase epidemia – a fost argumentul principal -, a fost că ne trebuie un guvern cu drepturi depline, fiindcă urmează epidemia.”

George Simion are de apărat voturi

Altfel, Ciolacu i-a reamintit lui Iohannis că are de gestionat dorinţele politice ale tuturor partidelor care au depăşit pragul de 5% la alegerile parlamentare. Printre ele se află şi AUR, formaţiune condusă de George Simion.

„Erau 100 de cazuri în acel moment. Acum, ne apropiem iarăși de 10.000. Sunt peste 200 de decese pe zi. Ne-am trezit, că acea teorie nu mai funcționează la președinte. Nu avem altă variantă și nu vom vota în Parlament altă variantă, decât prim-ministru Alexandru Rafila.

Sunt două posibilități: ori ne lasă și ne creionăm un guvern minoritar, cu prim-ministru Alexandru Rafila ori face un Guvern de uniune națională, cum cred că ar trebui și cam asta a fost voința românilor, să împartă puterea, dar, partidul care a câștigat alegerile trebuie să propună primul-ministru.

(…) Am să atac şi am să folosesc toate pârghiile constituţionale şi legale, de a stopa formarea acestui Parlament, dacă nu se aşează democratic, în spiritul Constituţiei şi cu respectarea regulamentului şi a legilor, şi nu vor face lucrurile aşa cum este scris.

Avem de apărat nişte voturi. Şi domnul George Simion (AUR) are de apărat nişte voturi. Nu poţi să faci o gaşcă de perdanţi, să vii să confişti un Parlament şi o ţară întreagă. Nu se întâmplă niciunde aşa ceva. La asta asistăm în acest moment”, a completat Ciolacu la Antena 3.

Consultările cu partidele care vor face parte din viitorul Parlament vor începe, luni la ora 11:00. Conform scorurilor obţinute la alegerile parlamentare, Iohannis se va întâlni prima dată cu reprezentanții PSD. De la ora 12:00 urmează cei ai PNL, care îl doresc prim-ministru pe Florin Cîţu. La ora 13:00 va fi rândul celor din Alianța USR-PLUS să încerce să-l convingă pe Iohannis că Dacian Cioloş este varianta cea mai bună ca prim-ministru.

La ora 14:00, George Simion şi ceilalţi membri din delegaţia AUR vor prezenta propunerea pentru funcţia de premier: Călin Georgescu. O oră mai târziu, liderii UDMR intră la consultări, iar ziua se va încheia la ora 16:00, cu reprezentanţii minorităților naționale reprezentate în Parlament.

sursa: antena3.ro

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.