Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > Încep negocierile! Asul din mâneca lui Iohannis
Încep negocierile! Asul din mâneca lui Iohannis

Încep negocierile! Asul din mâneca lui Iohannis

Președintele Klaus Iohannis începe, astăzi, seria oficială de negocieri cu partidele parlamentare, rezultate în urma votului din 6 decembrie. Deși le-a dat aproape o săptămâna posibilitatea să ajungă la o înțelegere, după cum ați aflat totul s-a blocat în jurul împărțirii posturilor de putere. 

Deci, nu sunt probleme cu armonizarea programului de guvernare, cu principiile care să stea la baza viitorului Executiv sau cu neînțelegeri de tip ideologic, așa cum ne amețeau reprezentanții USR. Este vorba pur și simplu de modul extrem de dur în care negociază Dacian Cioloș în numele USR-Plus, de faptul că Ludovic Orban nu vrea să renunțe la poziția de președinte al Camerei Deputaților, agățîndu-se de aceasta ca o ultimă posibilitate de a rămâne relevant din punct de vedere politic.

Astăzi, Klaus Iohannis trebuie să vină cu o soluție! Nu are multe posibilități: Guvern minoritar PNL, un alt candidat la poziția de premier desemnat sau guvernare prin împăcarea părților. Din start, aș exclude ultima variantă.

Prima, cea a Guvernului minoritar, este posibilă, dar greu de pus în practică. Așa că nu ne mai rămâne decât ideea unui nou premier desemnat care să nu mai fie vizibil din partea PNL, în așa fel încât tensiunea să se risipească. Însă, așa cum ne-a obișnuit, președintele Klaus Iohannis are întodeauna o abordare proprie asupra politicii dâmbovițene. Deci ne putem aștepta la o atitudine-surpriză.

Astăzi, la Palatul Cotroceni, de la ora 11:00, PSD va veni cu propunerea Alexandru Rafila, PNL cu Florin Cîțu, USR cu Dacian Cioloș, AUR cu Călin Georgescu, iar UDMR și grupul minorităților naționale nu contează. Un răutăcios ar putea spune că președintele Iohannis are de unde alege…

Ordinea în care sunt chemate partidele chemate la Cotroceni este dată de numărul de voturi obținute, nu de posibilitatea de a participa la formarea noului Guvern. Aici, principala atribuție revine președintelui României.