Cioban din Buzău, atacat de un urs. Bărbatul a fost transportat la spital

Cioban din Buzău, atacat de un urs. Bărbatul a fost transportat la spital sursă: arhivă EvZ

Un cioban a fost atacat de un urs în satul Păltiniş din comuna Gura Teghii, judeţul Buzău. El a fost transportat de un echipaj SMURD la Unitatea de Primiri Urgenţe a SJU Buzău cu multiple leziuni.

Medicului Adrian Zoican, şeful UPU al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Buzău, a declarat că a fost preluat un pacient din Gura Teghii. Bărbatul, în vârstă de 48 de ani, era în stare generală bună. El prezenta multiple leziuni produse de muşcătură de urs la nivelul antebraţului şi al coapsei drepte. De asemenea, el are o plagă superficială excoriată pe obrazul ddrept.

Potrivit reprezentanţilor Instituţiei Prefectului judeţului Buzău, atacul ar fi avut loc la o stână situată într-o pădure pe raza satului Păltiniş. Ciobanul a sărit să salveze o oaie, pe care ursul o atacase. Animalul sălbatic și-a îndreptat furia către el. Câinii de la stână au fost cei care au alungat, într-un final, ursul. Ulterior, ciobanul a sunat la 112 pentru a raporta incidentul.

Nu este singurul incident de acest fel de pe raza județului Buzău. Săptămâna trecută un alt bărbat din satul Plescioara, comuna Chiojdu, a fost atacat de o ursoaică. Din fericire, bărbatul a scăpat cu viața, dar a avut nevoie de îngrijiri medicale, prezentând răni la cap, la ceafă, piept și la o mână, potrivit cotidianului Opinia Buzău.

Ne puteți urmări și pe Google News

Atacurile urșilor au închis trasee turistice

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, pe șase iulie, legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 81/2021 privind metodele de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora în intravilanul localităţilor, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Serviciul Salvamont Covasna a anunțat pe 26 iulie, că a închis temporar trei trasee turistice din zona staţiunii Balvanyos. Prezența urșilor a speriat autoritățile din zonă. Prefectul Raduly Istvan a declarat că până în data de 30 iunie în judeţul Covasna au fost semnalate 181 de atacuri ale urşilor asupra animalelor domestice.

De asemenea, urșii au atacat și oameni, dar că ei au reușit să supraviețuiască. Prefectul a mai precizat că nu se ştie exact numărul urşilor care trăiesc în judeţul Covasna, însă, conform estimărilor, ar fi în jurul de 2.000 de exemplare. În 2022 au fost cerute 13 autorizaţii de împuşcare a unor urşi periculoşi şi 10 au fost puse în executare.