Mai multe trasee turistice din România au fost închise din cauza urșilor. Unde au avut loc atacurile
- Emma Cristescu
- 27 iulie 2022, 00:02
Serviciul Salvamont Covasna a anunțat că au fost închise trei trasee turistice din zona staţiunii Balvanyos, din cauza urşilor. Autoritățile au în plan să oprească și drumețiile în alte zone pentru a nu pune turiștii în pericol.
Serviciul Salvamont Covasna a anunțat marți, 26 iulie, că a închis temporar trei trasee turistice din zona staţiunii Balvanyos. Prezența urșilor a speriat autoritățile din zonă.
Şeful Centrului Judeţean pentru Protecţia Naturii şi Salvamont Covasna, Leonid Moscviciov, a declarat că au fost închise traseul Pasul Balvanyos - Tinovul Bufogo şi retur, marcat cu punct albastru, Pasul Balvanyos - Capela Sf. Maria, marcat cu punct roşu şi Pasul Balvanyos - Băile Apor, marcat cu triunghi roşu.
„Am montat panouri de semnalizare privind închiderea acestor trasee, iar informaţia apare şi pe site-ul nostru. Urmează să închidem probabil şi alte trasee unde s-a semnalat prezenţa urşilor, cum ar fi zona Şugaş Băi”, a precizat Leonid Moscviciov.
El i-a rugat pe turiști să nu hrănească animalele sălbatice, avertizându-i că se pun în pericol. Aceștia pot să primească și amenzi usturătoare dacă oferă mâncare urșilor.
Urșii atacă animalele și oamenii
Prefectul Raduly Istvan a declarat, marţi, că până în data de 30 iunie în judeţul Covasna au fost semnalate 181 de atacuri ale urşilor asupra animalelor domestice, fiind rănite sau omorâte 25 de bovine, 146 de ovine, 2 caprine, 7 porci, 1 iepure şi 325 de păsări domestice şi au fost distruşi 31 de stupi de albine şi aproape o jumătate de hectar de culturi agricole, în prima jumătate a anului fiind depuse 88 de cereri de despăgubire de către fermierii din judeţ, în valoare totală de peste 270.000 de lei.
Oficialul a declarat că urșii au atacat și oameni, dar că ei au reușit să supraviețuiască. Prefectul a mai precizat că nu se ştie exact numărul urşilor care trăiesc în judeţul Covasna, însă, conform estimărilor, ar fi în jurul a 2.000 de exemplare.
În 2022 au fost cerute 13 autorizaţii de împuşcare a unor urşi periculoşi şi 10 au fost puse în executare. Animalele sălbatice nu sunt doar pe traseele montane, ci și în curțile oamenilor care locuiesc în zonă. Turiștii sunt rugați să caute mai multe informații înaine de a se aventura, potrivit Ziare.com